Osvojite teh šest navad in zobje vam bodo hvaležni

Ščetkanje zob je res samo po sebi umevno, a za ustno higieno je treba skrbeti še drugače.

20.3.2023 ob 1:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osvojite teh šest navad in zobje vam bodo hvaležni

Velikokrat se ne zavedamo, kako zobna in ustna higiena vplivata na zdravje celega telesa in da površna skrb za zdrave zobe prinaša številne negativne učinke, ki še zdaleč niso povezani zgolj s prebavo.

Skratka, temeljita ustna higiena je pot do dobrega zdravja. A zgolj redno ščetkanje zob zanjo ni dovolj. Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga obeležujemo danes, 20. marca, nizamo šest navad, za katere vam bodo hvaležni zobje in zdravje na sploh.

Nežno ščetkanje zob

Zdrave dlesni so na pogled rožnate barve, na otip pa čvrste. Pri nekaterih so zatečene, zlasti ob ščetkanju zob krvavijo in kar je najhuje, začno se odmikati.

En od razlogov za vse to je morda pregrobo ščetkanje z zobno ščetko s pretrdimi ščetinami.

Stomatologi v prid zdravju dlesni in zobne sklenine priporočajo uporabo ščetke z mehkimi dlačicami, ščetkanje z nežnimi pritiski in s krožnimi gibi. Vse to pomaga pri ohranjanju zdravih zob in dlesni.

Ne pozabite na jezik

Preskakovanje čiščenja jezika bakterijam zagotavlja možnost za prekomerno razmnoževanje, v tem  primeru se na površini jezika pojavijo obloge, opaznejši je slab zadah, ogroženo je zaznavanje okusov hrane, razvijejo se lahko bolezni dlesni in tudi glivične okužbe.

Zato je pri umivanju zob pomembno poskrbeti za higieno jezika. Najbolje s posebnim strgalom, lahko tudi s ščetko za zobe.

V tem primeru usta najprej temeljito splaknite s toplo vodo in začnite s ščetkanjem jezika na zadnjem ter nadaljujte proti sprednjemu delu. Potem, ko zaključite, še enkrat dobro splaknite usta in iz njih izpljunite vse bakterije.

Uporabljajte ustno vodico in zobno nitko

Najpogostejši razlog za neprijeten zadah iz ust je neprimerna ustna higiena: ob površnem ščetkanju med zobmi ostanejo ostanki hrane, s katerimi se hranijo bakterije in povečajo tveganje za karies, bolezni dlesni ter za slab zadah.

Tu nastopita zobna nitka in ustna vodica: vsakič po ščetkanju medzobne prostore očistite še z nitko, zaključite z izpiranjem z ustno vodico, ki bo odstranila vse neprijazne bakterije.

Uporabljate prave pripomočke

Če so vaši zobje občutljivi, kar se občuti kot skelenje pri uživanju mrzle, vroče ali kisle hrane, bodite pozorni na izbiro zobne paste in drugih pripomočkov.

Preobčutljivost zob je posledica izrabljene sklenine, ob tej težavi se posvetujte z zobozdravnikom, ki bo znal primerno ukrepati, zaščititi zobe in priporočiti zobne paste, ki zmanjšujejo občutljivost zob.

Teh ne umivajte takoj po obroku, temveč počakajte vsaj pol ure in se izogibajte kisli hrani in pijači, saj kislina še dodatno poškoduje že tako prizadeto vrhnjo plast zoba.

Vsaj enkrat na leto očistite zobni kamen

Dodatno težavo z vidika zdravja zob in dlesni predstavlja zobni kamen, ki ga običajno ščetkanje ne odstrani. Zaradi njega na zobeh nastane rumena prevleka. Zadeva ni le estetske narave, saj se v teh oblogah zadržujejo bakterije, ki škodujejo zobem.

Pri čiščenju zobnega kamna se ne zanašajte na razne postopke, ki so opisani na internetu, temveč naj zanj približno enkrat na leto poskrbi zobozdravnik.

Ob težavah takoj obiščite zobozdravnika

Čeprav ga obiskujete redno in preventivno se vendrale lahko zgodi, da pride do težav z zobmi. V tem primeru, pa naj gre za bolečine, skelenje, okrušen zob ali kar koli drugega, se naročite pri zobozdravniku.

Vsako odlašanje bo pripeljalo le do še večjih in včasih na koncu nerešljivih težav, zaradi katerih boste lahko tudi ob zob.

Povzeto po portalu Bright Side

Preberite še: Zato bi morali pogosteje uporabljati klinčke in vsi njihovi zdravilni učinki

Morda vas zanima tudi: Kaja iz Masterchefa o izgorelosti: Moje življenje včasih in danes je kot noč in dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)