10 zlatih pravil za lepe, bele in zdrave zobe

Ker je sijoč nasmeh tisti, ki vsakogar očara in razkriva, da so zobje lepi in zdravi poskrbite, da bo vaš vedno prav takšen.

30.12.2018 ob 5:14

beli_zobje_nasmeh_sminka_zobar_beljenje.jpg

Ne samo, da so močni zobje en od pogojev za splošno zdravje, lep nasmeh prav tako zagotavlja samozavest in dober vtis. Zato poglejte deset malenkosti, ki po pisanju Readers Digesta zagotavljajo bleščeče bele zobe.

Pazite na življenjski slog

Rdeče vino, črni čaj in kajenje niso zavezniki lepih, belih zob. Tudi temni sokovi in kava povzročajo madeže na sklenini. Skratka: temnejša, kot so živila, manj beli bodo zobje.
Zato jih potem, ko popijete skodelico črne kave ali kozarček rdečega vina, čimprej splaknite s čisto vodo in tako preprečite, da bi se njihova sklenina pretirano obarvala.

Menjajte zobno ščetko

Vsaj na vsake tri mesece staro zobno ščetko nadomestite z novo. Približno toliko časa namreč njena vlakna ob redni uporabi dostojno opravljajo svojo nalogo. V kolikor so njena vidno poškodovana, jo zamenjajte prej in vsakič med ščetkanjem pazite, da boste res zaobšli vse površine zob ter s krožnimi gibi z njih odstranili vse bakterije ter obloge.

Očistite jezik

Vsako jutro s posebnim strgalom z jezika očistite obloge. Te so najpogosteje krive za slab zadah, zaradi v njih prisotnih bakteriji pa tudi za bolezni dlesni, zob ter poškodbe zobne sklenine.

Jejte pravo hrano

Čvrsta in trda hrana pripomore do lepših in čistejših zob. Jabolka so denimo znana po svoji čistilni moči, vaši zavezniki so še surovo korenje, zelena, da tudi kokice.
Najbolje si jih je tedaj, ko nimate priložnosti za ščetkanje, privoščiti po obroku.

Enkrat na teden zobe očistite z jedilno sodo

Pogosteje ne, ker je abrazivna in ob preprogosti uporabi poškoduje zobno sklenino, a enkrat na teden si z njo lahko pomagate do lepšega in bleščeče belega nasmeha.

Posrbite za svežino

Če bi se radi prepričali, kakšen je vaš zadah, poližite dlan in jo povohajte, dokler je še mokra. Če je vonj moteč, je čas za mentolov bombonček. Razmišljate o nakupu ustne vodice? Izberite takšno brez alkohola, ki izsuši ustna tkiva, kar pomeni, da se na njih lažje pretirano namnožijo za slab zadah krive bakterije.

Vadite nitkanje z zaprtimi očmi

Ko boste obvladali to veščino, boste zobe lahko nitkali tudi tedaj, ko se ne boste imeli priložnosti gledati v ogledalo. Seveda poskrbite, da boste imeli zobno nitko vedno pri roki.

Zjutraj in zvečer obvezno umijte zobe

To sta dva ključna dela dneva, ko bi jim morali posvetiti dovolj pozornosti: kar pomeni, da si za temeljito ščetkanje vzamete vsaj tri minute in jih nato očistite še z zobno nitko.
Na takšen način boste zjutraj iz ust odstranili res vse bakterije (in se znebili jutranjega zadaha), zvečer pa ostanke hrane, s katerimi se sicer celo noč hranijo škodljivi mikrobi.

Pomagajte si s pravo šminko

Dame: izberite temnejšo šminko. Kontrast, ki ga bo ustvarila med ustnicami in zobmi bo poskrbel za lep, bleščeč in opazen nasmeh.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako pozimi najbolj škodujemo svojim lasem ali pa To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)