Zobem najbolj in najmanj prijazne pijače

Ker vaš nasmeh ni odvisen le od nege zob.

25.7.2016 ob 6:30

pijaca.jpg

Ne le, kako pridno umivate zobe in kako redno obiskujete zobozdravnika, lep nasmeh je odvisen tudi od tega, kaj je pogosto na krožnikih in v kozarcih. Ker ste poleti pogosteje kot lačni žejni, si poglejte pet nasmehu najprijaznejših in na drugi strani zanj najslabših pijač.

Več koristnih namigov najdeš na Facebooku.

Najboljše

Mleko

Če nanj niste alergični, koristi celotnemu zdravju, tudi kostem ter sklenini. Vsebuje veliko kalcija in vitamina D, kar krepi zobe. V njem prisotna beljakovina kazein pa na njih ustvarja zaščitni filter in jih tako varuje pred zobno gnilobo.

Vodka

Kadar se že ustavite v baru, ostanite pri čistih pijačah. Te ne bodo obarvale zob, zlasti vodka je znana po tem, da deluje protibakterijsko in premaguje mikrobe, ki so odgovorni za slab zadah. Če boste seveda ostali pri enem kozarčku.

Zeleni ali zeliščni čaji

Predvsem zeleni telesu zagotavlja znatno mero antioksidantov ter kofeina, hkrati ti čaji osvežijo in ne obarvajo zob.

Mineralna voda

Ne samo, da odlično odžeja, v njej so prisotne mineralne snovi, ki doprinesejo k močni in zdravi sklenini ter tako k lepemu nasmehu.

Voda iz pipe

Imamo to srečo, da si lahko brez skrbi natočimo kozarec vode iz pipe. Ta navlaži telo, odplakne ostanke hrane med zobmi, zaradi mineralov v njej pa ohranja tudi zdravje sklenine ter s tem zob.

Najslabše

Gazirane pijače

Sodiji med največje sovražnike zdravja in lepega nasmeha. Prepolne so sladkorja, bakterije v ustih ob stiku z njim proizvajajo kislino, ki načenja zobno sklenino. Poleg tega je v njih ogromno barvil, ki zobe obarvajo. Tudi dietne različice jim škodujejo - predvsem zaradi barvil in v njih prisotnih kislin. Če se res ne morete odpovedati kozarcu tega napitka, takoj, ko ga popijete, v prid zdravih zob splaknite usta z običajno vodo.

Kava in črni čaj

Bolj, kot je pijača temna, izdatneje obarva zobe.

Rdeče vino

Ponovno smo pri madežih, ki jih vino pušča na zobni sklenini. Ker se mu zato najbrž ne boste odpovedali, po kozarcu rujnega zobe splaknite z vodo. Prisegate na belo? To res ne povzroča madežev, vsebuje pa več kisline in prav tako škoduje nasmehu. Po kozarcu belega pojejte košček sira in s tem nevtralizirajte delovanje kislin.

Sadni sokovi

Čeprav prisegate na naravne, predvsem tisti iz pomaranče ali limone vsebujejo veliko kisline, ki poškoduje zobno sklenino. Znova: po kozarcu osvežilnega soka zobe splaknite z vodo.

Voda iz plastenk

Ne bo ravno škodovala, a prav tako ne bo koristila v tolikšni meri kot voda iz pipe, saj je v večini primerov oropana miniranih snovi, ki varujejo zdravje zob in jim zagotavljajo trdnost ter lepoto.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)