Hrana za močne in zdrave zobe

Zobni ščetki lahko izdatno pomagajo.

9.4.2017 ob 5:10

zobje_shutterstock_274816307.jpg

Kava, čaj in temno vino obarvajo zobe, preveč sladkorja povzroča karies. A medtem, ko je povsem očitno, katera hrana je za zobe slaba, je tista, ki jim koristi, bolj nepoznana. Prav zato Jonathan Levines iz zobozdravstvene šole New York niza živila, ki skupaj z zobno ščetko in zobno nitko poskrbijo za lep ter zdrav nasmeh.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.  

Sir

Poleg tega, da je okusen, vsebuje veliko kalcija ter zato znatno pripomore k trdni in zdravi sklenini, s tem pa k lepim in močnim zobem.

strong_theeth_shutterstock_186974153.jpg

Jogurt

Kot sir, je tudi jogurt bogat s kalcijem in beljakovinami. Ob teh so v njem še probiotične kulture, ki skrbijo za močne in zdrave dlesni. Naj bo brez sladkorja, lahko pa mu dodate sveže jagode, ki dokazano pripomorejo k beli zobni sklenini.

Jabolka

Določeni sadeži, med njimi na prvem mestu jabolka, vsebujejo veliko vlaken in vode. Prav tako tedaj, ko vanje ugriznete, masirajo dlesni ter jih utrjujejo, hkrati z zob in iz medzobnih prostorov odstranjujejo koščke hrane, ki so tam ostali po obroku.

jabolko_shutterstock_290834552.jpg

Korenje

Ni dobro le za oči in kožo, temveč tudi za zobe. Grizljanje surovega korenja spodbuja nastajanje sline, s tem pa zniža tveganje za pojav kariesa.

Zelena listnata zelenjava

Zelenjava, kot so ohrovt, špinača, zelena solata, radič in zelje, vsebujejo veliko kalcija in folne kisline. Slednja je pomembna pri zagotavljanju trdne in zdrave zobne sklenine. Torej še en pozitiven učinek že tako zdravju prijaznih zelenih dobrot.

spinaca_shutterstock_529476658.jpg

Zelena

Podobno kot za korenje, velja tudi za surova hrustljava stebla zelene, saj grizljanje teh spodbuja nastajanje sline. Ima pa zelena še eno moč: čeprav so vlakna v njej na videz nadležna za grizljanje, so še kako učinkovita pri odstranjevanju ostankov hrane, ki se po jedi nabirajo na površini zob in v prostorčkih med njimi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)