Najboljša (in najslabša) hrana za lepe in zdrave zobe

Obstajajo živila, ki zobem koristijo ter seveda takšna, ki jim zelo škodujejo.

28.9.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljša (in najslabša) hrana za lepe in zdrave zobe

Da so lepi in zdravi zobje nekaj neprecenljivega, ni nobenega dvoma. Tako kot tudi ne, da na njihovo zdravje najbolj vplivajo genetika, higiena ter vsakodnevna prehrana.

Z vidika slednje obstajajo živila, ki zobem škodujejo in živila, ki pripomorejo k zdravju ter čvrstosti zobne sklenine. Poglejte, katera sodijo v prvo in katera v drugo skupino.

Škodljivo: gazirane pijače

Ne samo, da zaradi bogastva sladkorja povzročajo debelost ter višajo tveganje za sladkorno bolezen, sladke gazirane pijače sodijo med zobem najbolj neprijazna živila. Kajti tako sladkor, kot v njih prisotne kisline, škodujejo zobni sklenini. Pri rednih pivcih teh pijač je prav tako večja verjetnost za erozijo dlesni in za preobčutljivost zob.

Tudi naravni sadni sokovi so zaradi fruktoze in sadne kisline sovražniki lepih zob. Njihovo škodo lahko ublažite tako, da po kozarcu naravnega soka zobe dobro splaknete z običajno vodo in da tudi s sokovi ne pretiravate.

Škodljivo: suho sadje

Res je, vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, a suho sadje ni ravno največji prijatelj lepih in zdravih zob, saj so sladkorji v njem odlična hrana za bakterije, ki s svojim delovanjem mehčajo zobno sklenino in višajo tveganje za karies.

Potem ko se pokrepčate z njim, splaknite zobe z vodo in tako znižajte škodljiv vpliv na lep nasmeh.

Škodljivo: slaščice

Da je pretiravanje s slaščicami škodljivo z več vidikov, vedo že otroci. Za zobe pa so zaradi sladkorja najbolj usodne lepljive karamelne dobrote, ki se lepijo na površino in pod vplivom bakterij, ki se hranijo s sladkorjem, načenjajo zobno sklenino.

Škodljivo: čips in krekerji

Tako kot slaščice, so zobem nevarna tudi druga, z enostavnimi ogljikovimi hidrati bogata živila, denimo krompirjev čips, bel kruh, pecivo iz bele moke, testenine iz bele moke in podobno.

Škodljivo: alkoholne pijače

Težave ne predstavlja alkohol sam po sebi, težavo predstavlja v alkoholnih pijačah prisoten sladkor. Kajti kadar sta združeni ti dve sestavini, tvorita odlično hrano za bakterije, ki ustvarjajo zobne obloge in višajo tveganje za poškodbe sklenine ter zob na sploh.

Podobno velja tudi za energijske pijače. Zaužite v velikih količinah nedvomno slabo vplivajo tako na zdravje ustne votline kot na zdravje na sploh.

Nutthaseth Vanchaichana/Gettyimages

Škodljivo: ledene kocke

Grizljanje ledenih kock morda res prinaša osvežitev, a navada ni nič kaj prijazna do zob, kajti pod vplivom trdega ledu se zmehča zobna sklenina,  s tem se poveča tveganje za preobčutljivost zob in tudi za zobno gnilobo.

Dobro: mleko

Mleko je dober vir kalcija in vitamina D, oba sta nepogrešljiva za zdravje ustne votline. Čeprav vsebuje naravni sladkor laktozo, zavira tveganje za zobno gnilobo in druge bolezni zob.

Dobro za zobe: sir

Redno uživanje sira niža tveganje za erozijo dlesni in za zobno gnilobo. Glede na raziskave uživanje sira spodbuja nastajanje sline, s tem se v ustih vzpostavlja zobem prijazno bakterijsko ravnovesje.

Dobro za zobe: jogurt

Ko gre za zdravje zob, je jogurt eno najbolj prijaznih živil. Spodbuja namreč reminalizacijo zobne sklenine, saj niža stopnjo kislosti v ustih. Vendar pozor: vse to velja le za navadne jogurte brez sladkorja.

Dobro za zobe: brusnice

Čeprav zdravljenje okužb sečil z brusnicami uradna medicina zavrača, velja, da so drobni rdeči plodovi zavezniki lepih in zdravih zob.

Bogati so namreč s polifenoli, ki premagujejo pretirano kislost v ustih ter pomagajo odstranjevati zobne obloge.

Dobra za zobe: čebula

Res je, da povzroča slab zadah, a kljub temu čebula koristi zdravju zob. Nekatere snovi v njej zaviralno vplivajo na pretirano množenje bakterij, ki višajo tveganje za bolezni zob in dlesni.

Dobra za zobe: jabolka

Drži, vsebujejo sladkor in kislino, a v bistvu so jabolka dobra za zdravje zob. Kajti spodbujajo nastajanje sline ter tako preprečujejo pretirano moženje zobem neprijaznih bakterij v ustih.

Dobra za zobe: temna čokolada

Da, prav ste prebrali: temna čokolada koristi zdravju zob. Vendar pozor, to velja le za takšno, ki vsebuje čim manj sladkorja in čim več z antioksidanti bogatega kakava ter z njim polifenolov, ki so močnejši od zobem neprijaznih bakterij.

Dober za zobe: črni čaj

Koristen je splošnemu zdravju ter tudi zdravju ustne votline. Katehini, teoflavini in polifenoli v njem varujejo pred zobno gnilobo ter tudi pred rakom ustne votline.

Povzeto po portalu Espresso Comunication

Preberite še: Najhujše napake pri ščetkanju zob

Morda vas zanima tudi: 10 živil, ki vsebujejo več kalcija kot mleko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)