Najhujše napake pri ščetkanju zob

Ne zgolj, da redno in dosledno ščetkate zobe, za njihovo lepoto in zdravje se pri tem izogibajte nekaterim, sicer usodnim napakam.

21.4.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najhujše napake pri ščetkanju zob

Zdravi zobje ter prav takšne dlesni so nepogrešljivi za zdravje in tudi lep videz. Kajti le, v kolikor so zobje močni, se prehrana z žvečenjem že v ustih dovolj razgradi, da jo prebavila lahko učinkovito predelajo v energijo in iz nje v kri pošljejo koristne hranljive snovi.

A vse to ste že vedeli, tako kot tudi, da je en od prvih korakov do zdravih zob skrb za njihovo higieno. Torej redno ščetkanje. Se pa je pri tem treba izogibati nekaterim napakam. Katere so najusodnejše, niza msn.

Preagresivno ščetkanje

Premočan pritisk z zobno ščetko ne zagotavlja temeljitejšega čiščenja, lahko pa povzroči resne poškodbe na zobni sklenini. Prav tako kot neprimeren kot, pod katerim prihajajo vlakna ščetke v stik s površino zob. Ta naj bi ob rahlem do zmernem pritisku v krožnih gibih znašal 45 stopinj.

 

Prekratko ščetkanje

V povprečju si posamezniki za ščetkanje zob namenijo 45 sekund, kar je občutno premalo. Za temeljito umivanje zob bi moralo ščetkanje trajati vsaj dve minuti in pri tem bi morali zaobiti res vse ščetki dostopne kotičke zob.

Preredko menjavanje zobne ščetke

Vsi predmeti, ki jih uporabljamo v namen higiene, imajo rok uporabnosti. Pri zobni ščetki ta znaša nekje do tri mesece. Poškodovana vlakna dotrajane ščetke namreč ne opravijo dostojno svoje naloge in v kolikor opažate, da se je njihova struktura spremenila, staro nadomestite z novo, čeprav od nakupa prve še niso pretekli trije meseci.

Ščetkanje takoj po obroku

Takoj po obroku je zobna sklenina nekoliko zmehčana in zato dovzetnejša za fizične poškodbe. Da bi jo obvarovali pred njimi, s ščetkanjem po obroku počakajte vsaj pol ure.

Neprimerno shranjevanje zobne ščetke

Ščetke ne shranjujte v temu namenjeni škatlici, saj je v njej oviran dotok zraka, kar pomeni, da se ne posuši, s tem pa se na ščetki ustvarijo idealni pogoji za množenje bakteriji. Najbolje je, da svojo hranite postavljeno pokončno na zraku in tako omogočite, da se med posamičnimi uporabami povsem posuši.

Preberite še: 10 zlatih pravil za lepe, bele in zdrave zobe

Morda vas zanima tudi: Hrana za močne in zdrave zobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)