Kaj se bo zgodilo, če ne boste vsak dan nitkali zob

Za zdrave in lepe zobe zgolj zobna ščetka ni dovolj, tudi nitkanje naj zato postane obvezen del oralne higiene.

27.7.2019 ob 4:05

zobje_nitkanje_micna.jpg

Nitkanje je za lepe in zdrave zobe prav tako pomembno kot ščetkanje, žal pa pri uporabi zobne nitke večina ni tako dosledna, kot pri negi z zobno ščetko. A stomatologi opozarjajo, da bi si morali zobe nitkati dvakrat na dan in opozarjajo, kaj se zgodi v nasprotnem primeru.

Zobje potrebujejo več kot ščetko

Namen zob je drobljenje hrane. Prav zaradi hrane pa bi morali zobe nitkati vsak dan, vsaj dvakrat dnevno, je za Readers Digest pojasnil stomatolog Mark Burhenne

"Zlasti predelana živila in škrobnati ogljikovi hidrati po obroku ostajajo na zobnih in medzobnih površinah. Ker zobna ščetka slednjih ne more doseči, se ostanki hrane ob neuporabi nitke kopičijo med zobmi, povzročijo spremembe v ustni mikroflori ter s tem posledično ogrozijo zdravje dlesni in zob,"pravi.

"Ostanki hrane v kombinaciji s slino tvorijo zobne obloge, tako imenovani plak. Pogoji za pretirano množenje zobem in dlesnim neprijaznih bakteriji v njem so idealni," se z njim strinja stomatolog Bill Dorfman

Najslabši možni scenarij

Kako škodljivo je izpuščanje nitkanja zob, je v prvi vrsti odvisno od tega, kako temeljito ščetkate zobe, vendar v nobenem primeru ni vredno tvegati.

"Najpogosteje se ob zanemarjanju nitkanja pojavita karies in gingvitis, vnetje dlesni, ki ga povzročajo bakterijske okužbe v ustni votlini. V kolikor ta ni zdravljen v začetni fazi, ogrozi zdravje zobnih korenin, čeljustnih kosti, prav tako je kriv za slab ustni zadah. In če vas to še ni prepričalo, vas bo morda dejstvo, da so bolezni dlesni povezane tudi z višjim tveganjem za srčne bolezni, sladkorno bolezen in diabetes," navaja Burhenne.

Lahko kaj nadomesti zobno nitko?

Odgovor se po mnenju Dorfmana glasi ne. V kolikor res ne morete nitkati, stromatolog priporoča uporabo zobne prhe, ki pa ne more povsem nadomestiti nitke.

Kako pravilno nitkati zobe

  • En konec zobne nitke primerne dolžine ovijte okoli kazalca desne in drugega okoli kazalca leve roke.
  • Napeto nitko nežno potiskajte po medzobnem prostoru proti zobnemu vratu in jo s kratkimi potegi naprej in nazaj peljite proti vrhu zoba.
  • Z njo zaobidite vse medzobne površine, ne pozabite na zadnje zobe.
  • Po nitkanju izperite ustno votlino z običajno vodo ali ustno vodo.


Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: 10 zlatih pravil za lepe in zdrave zobe Ali pa: Šest največjih napak pri negi zob

Preberite še: 10 razlogov za slab zadah, na katere niste pomislili


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)