Ne ignorirajte jih! Zdravniki so odkrili sedem nenavadnih simptomov raka

Na prvi pogled se zdijo povsem nepovezani.

25.3.2023 ob 7:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: N. Ć.

Ne ignorirajte jih! Zdravniki so odkrili sedem nenavadnih simptomov raka

Zdravniki specialisti za raka glave in vratu, ginekologije, raka dojk, krvnega raka, pljučnega raka, kožnega raka in drugih malignih bolezni, so našteli več nenavadnih simptomov, ki lahko nakazujejo na rakava obolenja

Dolgotrajno srbenje

Nekatere oblike raka, kot je limfom, lahko pri ljudeh povzročijo močno srbenje. Limfomi so raki, ki prizadenejo limfni sistem, torej del vašega imunskega sistema.

»Srbenje mnogi ne povezujejo z rakavimi obolenju, zato ob tem simptomu pogosto zaidejo k dermatologom,« je za revijo Health povedal dr. Craig Moskowitz, dr. med., vodja oddelka za onkologijo na Univerzi v Miamiju Sylvester Comprehensive Cancer Center. »Če ste bili pri dermatologu in iščete še drugo mnenje, saj nihče zares ne more ugotoviti, zakaj gre, je odgovor lahko tudi malignom,« pravi Moskowitz.

Bolečina v ušesu

Vas eno uho nenehno boli, pri tem pa ni znakov okužbe? Morda težava sploh ni v ušesu. Lahko gre za otalgijo, bolečino, ki se pojavi v predelu ušesa in se širi od živcev v glavi ali vratu do ušesa. Številni vzroki so lahko za takšno neprijetno bolečino v ušesu.

Eden od njih pa je lahko rak ustne votline. »Zgodnji rak na zadnjem delu jezika ali na mandljih ima lahko precej izražene simptome,« je povedal dr. Bruce Davidson, profesor in vodja oddelka za otorinolaringologijo in kirurgijo glave in vratu v Georgetown University Medical Center v Washingtonu.

Davidson navaja, da so opazili primere ljudi, ki se jim je brez drugih simptomov nenadoma pojavila bolečina v ušesu, ki je trajala več tednov ali mesecev, preden so odkrili raka ustne votline. Lahko gre tudi za raka v poznejši fazi, ki že vpliva na živčevje,« poudarja dr. Davidson.

 

Vaginalna krvavitev

Minimalne ali neredne menstruacije so lahko posledica hormonskega neravnovesja, lahko pa tudi kažejo na polipe. Toda včasih je nenavadna krvavitev iz nožnice lahko znak raka maternice (endometrija).

Stephen Rubin, vodja oddelka za ginekološko onkologijo v Fox Chase Cancer Center v Filadelfiji, poudarja, da je treba vsako nenormalno krvavitev takoj pregledati - zlasti po menopavzi, ker krvavitve po menopavzi ne bi smelo biti, ali pred menopavzo pri ženskah, ki imajo povečano tveganje  za to vrsto raka. Rubin dodaja, da večino primerov raka maternice odkrijejo v prvi fazi bolezni, zato so v veliki meri ozdravljivi.

Spuščena veka

Povešena zgornja veka je lahko znak staranja, poškodbe, možganske kapi. Je pa tudi simptom pljučnega raka oz. t.i. pancoastovega tumorja. Gre za pljučnega raka, ki se začne v pljučih in se razširi na bližnje organe - rebra in vretenca.

Kajenje je najpogostejši vzrok za nastanek pljučnega raka, med povečanimi tveganji za razvoj raka pa je tudi izpostavljenost azbestu. Pri tumorju Pancoast kašelj ni eden od prvih simptomov, temveč je lahko to huda bolečina v rami.

Pri nekaterih se razvije Hornejev sindrom, ki je kombinacija simptomov, ki nastanejo zaradi oviranja živčne poti. Pojavijo se naslednji klinični znaki: povešena veka, ozka zenica, suha koža, prenehanje znojenja.

Slabokrvnost

Kri v blatu, če ni posledica hemoroidov, je klasičen znak raka debelega črevesa, tretjega najpogosteje diagnosticiranega raka v ZDA. Ljudje, ki trpijo za anemijo, so lahko zelo utrujeni, zaradi česar čutijo vrtoglavico ali omedlevico.

Anemija je lahko včasih eden od prvih simptomov raka debelega črevesa ali danke, saj rak povzroča krvavitev v prebavnem traktu. Moskowitz pojasnjuje, da rektalne krvavitve včasih ni lahko odkriti, ker gre običajno za mikroskopsko krvavitev. Sčasoma lahko izguba krvi povzroči nizko število rdečih krvnih celic.

Napenjanje

Občasne bolečine v trebuhu ali napihnjenost so pogoste težave, ki niso specifične za raka. Morda imate težave s prebavili, kot je sindrom razdražljivega črevesja. Vendar sta lahko v redkih primerih napenjanje in nelagodje v medenici tudi znaka raka jajčnikov.

Težave s sečili

Urinski simptomi so pogosti pri okužbah sečil, čezmerno aktivnem sečnem mehurju ali sladkorni bolezni tipa 2. Pojavijo se lahko tudi pri raku mehurja, ki je šesti najpogostejši rak, diagnosticiran v ZDA. Kri v urinu je lahko znak neprijetne okužbe sečil, ki je dosegla mehur, lahko pa je tudi znak ledvičnih kamnov. V redkih primerih je lahko kri v urinu simptom raka na mehurju ali ledvicah.

Povprečna starost ljudi ob postavitvi diagnoze raka ledvic je 64 let. Ledvični rak je zelo redek pri ljudeh, mlajših od 45 let.

Kdaj se obrniti na zdravnika?

Ne pozabite, da ni vsak nov simptom, ki ga opazite, znak raka. A kljub temu morate biti pozorni na svoje telo in spremembe v telesu. Če opazite kakšno spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Saj veste, prej ko boste pristopili k zdravniku, prej boste prejeli ustrezno zdravljenje.

Prav tako se udeležujte preventivnih pregledov. Nekatere vrste raka je mogoče odkriti v zgodnji fazi, preden se razširijo na druge organe, kar olajša zdravljenje. Zato vsak nov ali neznan simptom – od otekanja vratu, bolečine v ušesu ali kožnih ran zahteva obisk zdravnika.

Preberite še: Pet razlogov za srbečo nožnico (ko niso krive glivice)

Morda vas zanima tudi: Doula Špela Slovša: Če se ženski med porodom odvzame moč, se to odraža tudi v njenem materinstvu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)