Pet razlogov za srbečo nožnico (ko niso krive glivice)

Čeprav so glivične okužbe intimnega področja pogoste, niso edini krivec za srbečo nožnico.

18.3.2023 ob 6:57 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet razlogov za srbečo nožnico (ko niso krive glivice)

Srbeča nožnica je pogosta težava, ki je velikokrat posledica glivične okužbe, a ta ni edini razlog zanjo.

Ginekologinja Mae K. Borchardt za Women's Health opozarja vse ženske, ki se z njo soočajo, naj se ne zatekajo k samozdravljenju:

"Nepravilno zdravljenje zlasti glivične ter bakterijske okužbe težavo poveča. V vsakem primeru se je dobro obrniti na ginekologa, ki bo prepoznal pravi razlog in ga tudi pravilno odpravil," navaja ginekologinja in niza pet razlogov za srbeče intimno področje, ki niso povezane z glivično okužbo.

Življenjski slog

Zlasti, če se srbečica pojavlja na zunanjem delu spolovila, lahko gre za dermatitis ali kožno vnetje. Oboje se praviloma kaže tudi v obliki osipa, drobnih mozoljčkov ali ranic. Vzroki zanje so največkrat uporaba topih britvic, nošenje preozkih hlač, spodnje perilo iz materialov, ki ne dihajo in izdatno znojenje med vadbo.

Kako ukrepati? Če si intimno področje brijete, britvice za enkratno uporabo uporabljate res samo enkrat, izogibajte se ozkim oblačilom in nosite spodnje perilo iz naravnih vlaken. Po telesni aktivnosti se takoj oprhajte in preznojeno perilo zamenjajte s svežim.

Sponi odnos

Možnih razlogov za srbenje intime po spolnem odnosu je več: lahko je za težavo kriv nov lubrikant, ki povzroči alergijo, morda pomanjkanje tega in posledično suha nožnica, morda so krive sestavine lubrikanta, zlasti denimo alkohol, ki je pogosto prisoten in draži nežno intimno področje. Razlog za srbeče spolovilo je lahko alergija na lateks v kondomih pa tudi alergija na spermo.

Kako ukrepati? Izberite lubrikante z naravnimi sestavinami. Če ne uporabljate kondoma, naj bodo na oljni osnovi. Lubrikanti na takšni bazi lahko usodno poškodujejo kondom, če ga uporabljate, izberite lubrikant na vodni osnovi.

Če se vsakič po intimnem aktu s kondomom pojavi srbenje, gre za alergijo na lateks, torej uporabljate tovrstno zaščito brez te snovi. Pri alergiji na spermo partnerja  je obvezen seks s kondomom, ki preprečuje stik semenske tekočine  z vaginalno sluznico.

Vpad estrogena

Nižja raven estrogena v telesu je praviloma povezana z menopavzo. Zaradi tega se spremeni pH vrednost intimnih organov, sluznica spolovil postane bolj suha, posledično je odnos boleč in zaradi trenja povzroča draženje in srbenje.

Kako ukrepati? Najbolje se je posvetovati z zdravnikom in morda razmisliti o hormonskih nadomestkih. Obstajajo tudi izdelki, ki uravnavaj pH vrednost vagine, v vsakem primeru se pred uporabo posvetujte z ginekologom in si omislite dober lubrikant.

Higienski pripomočki

Uporaba agresivnih higienskih pripomočkov na področju vagine spremeni njeno naravno mikrofloro in s tem izzove srbenje ter draženje.

Kako ukrepati? Povsem naravno in normalno je, da ima nožnica vonj, ki ne spominja na rožice. Za njeno higieno je dovolj umivanje z običajno vodo, zlasti se izogibajte raznim odišavljenim preparatom, čeprav so namenjeni temu področju.

Bakterijska vaginoza

Na področju intime lahko pride do porušenega bakterijskega ravnovesja, kar pomeni, da se nekatere bakterije pretirano namnožijo in povzročijo vnetje, ki se odraža s sivkastim izcedkom, neprijetnim vonjem ter srbenjem.

Kako ukrepati? Za zdravljenje so obvezni antibiotiki, pomagajo tudi probiotiki, zato se je ob sumu na bakterijsko vaginozo treba obvezno obrniti na zdravnika.

Preberite še: Na to opozarja neprijeten vonj moške intime

Morda vas zanima tudi: 8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)