Ohlapna nožnica ni posledica seksa (povzročata jo dva druga dejavnika)

Ne glede na to, kako pogosto se predajate seksu, zaradi njega nožnica ne bo trajno ohlapna.

23.3.2019 ob 5:08

zenska_telo_hlacke_roza_micna.jpg

Seks je res lahko razlog za nekatere težave z zdravjem, denimo za okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi ali vnetja sečil, a z njim je povezan tudi mit. In sicer, da lahko prepogosti spolni odnosi povzročijo trajno ohlapno nožnico. 

"To preprosto ne drži, saj je nožnica iz elastičnega tkiva, ki se med spolnim odnosom res razširi, a se kmalu vrne v prvotno stanje. Ne glede na to, ali do penetracije prihaja s penisom ali spolno igračko," ga razbija Mary Jane Minkin, klinična profesorica porodništva in ginekologije na univerzi Yale.


Torej: med seksom se nožnica res razširi, vendar le začasno.

"Edini primer, ko je vaginalna odprtina med spolnim odnosom podvržena trajni fizični spremembi je prvi seks," se z njo strinja ginekologinja Alyssa Dweck in pojasnjuje, da do tega pride, ker je vaginalna odprtina pred prvim intimnom aktom praviloma prekrita s tankim opnom, deviško kožico, ki se ob prvi penetraciji pretrga.

Čeprav, kot dodaja Dweckova, do tega lahko pride tudi pri neseksualnih dejanjih, denimo vadbi. Sam vaginalni kanal pa po pretganju deviške kožice ni širši.


Zakaj pa se razširi oziroma postane ohlapna?

Do sindroma ohlapne nožnice pride zaradi s staranjem pogojenih hormonskih sprememb po menopavzi in zaradi mehanskih sprememb pri vaginalnem porodu. Posledično postane nožnica bolj ohlapna, povesita se njena sprednja in zadnja stena.

"Med klasičnim porodom otroška glavica pritiska ob stene vagine, te se trajno razširijo. Prav tako na manjšo elastičnost in s tem na čvrstost vaginalnih tkiv vpliva hormosnko dogajanje tik pred, med in po menopavzi," je povedala Minkinova.

Najboljše v zaščiti pred vplivi staranja in poroda na čvrstost nožnice so tako imenovane keglove vaje. Gre za stikanje in sproščanje mišic medeničnega dna, ki se z redno vadbo učvrstijo. Ohlapne namreč ne vodijo le v manjše užitke med seksom, temveč tudi v urinsko inkontinenco.

"V kolikor vaje ne zadostujejo, so na voljo kirurški postopki za črvstitev vagine," je še povedala ginekologinja in dodala, da s staranjem vagina proizvaja tudi manj naravnega lubrikanta, zato strokovnjaki ženske spodbujajo, naj, tako kot za vlaženje obraza, s temu namenjenimi kremami poskrbijo tudi za vlaženje vagine. V kolikor bodo tkiva na njej dobila dovolj vlage, bodo lažje in dlje vzdrževale naravno prožnost ter črvstost.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To so leta, ko največ ljudi vara ali pa Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)