Na to opozarja neprijeten vonj moške intime

Moški intimni organi imajo včasih neprijeten vonj.

2.1.2023 ob 8:05 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

Na to opozarja neprijeten vonj moške intime

Zdravnik Mike Bohl je za portal Health pojasnil, da nekateri deli telesa nimajo nobenega vonja. Za primer je navedel nadlahtnico, ki je, če nanjo nista nanešena dišava ali krema, povsem nevtralnega vonja.

Enako velja, kot je povedal, za penis. Ta bi moral biti po prhanju z vodo brez vonjav. Je pa res, da se na njem včasih pojavljajo takšne, ki niso najbolj prijetne.

Največkrat gre za posledico znojenja in neprijetne vonjave moške intime praviloma niso razlog za zaskrbljenost, včasih pa opozarjajo na vnetje, okužbo ali drugo obolenje.

Takole niza najpogostejše razloge za zadrego.

Znojenje in pomankanje zraka povzročata neprijeten vonj

"Večino našega telesa prekrivajo znojne ali ekrine žleze. Skoznje se izločata sol in voda, njihov glavni namen je ohlajanje telesa.

Obstajajo še apokrine žleze, ki so vedno povezane z lasnim mešičkom, skoznje se iz telesa izločajo maščobe in beljakovine, te so v največji meri odgovorne za telesne vonjave.

Apokrine žleze se nahajajo na določenih delih telesa, kot so pazduhe in drugi pregibi. So tudi na mednožju, njihovi izkočki se prenesejo na penis, zato ima ta lahko vonj, ki bolj, kot na podlahtnico, spominja na vonj pazduh pri znojenju," je pojasnil Bohl.

Naslednji razlog za občuten vonj moškega intimnega področja je dejstvo, da je cel dan ujeto v spodnje perilo in oblačila, ki ovirajo pretok zraka, hkrati se na tem delu zadržuje veliko odmrlih celic ter ostankov znoja.

Tako kot velja za stopala, velja tudi za moški intimo: neprijeten vonj, ki se pojavlja ob koncu dneva, je nekaj povsem normalnega. Ublažiti ga je mogoče z zračnim spodnjim perilom iz naravnih materialov in seveda z redno higieno.

Vonj po znoju torej z vidika zdravja ne predstavlja razloga za zaskrbljenost, so pa lahko neprijetne vonjave posledica resnejših težav.

Spolno prenosljive bolezni

Če neprijeten in moteč vonj spremlja izcedek, gre morda za katero od spolno prenosljivih bolezni. 

"Ena od njih je herpes. Ta nase opozarja z vonjem, ki spominja na mešanico gliv in amonijaka," je povedal Bohl in pojasnil, da je to pogosto edini simptom okužbe z omenjenim virusom.

Neprijeten vonj, ki ga spremlja izcedek, je po njegovih besedah upravičen razlog za obisk zdravnika, saj obstaja več spolnih bolezni, ki ga povzročajo.

Med njimi sta klamidija in gonoreja, za slednjo je značilen zelen, bel ali rumen izcedek iz penisa.

Vnetje glavice penisa

Drugi možen vzrok za neprijeten vonj je kopičenje smegme. Gre za snov, ki jo tvori skupek iz telesa izločenih naravnih olj, mrtvih kožnih celic in vlage.

"Smegma se najpogosteje pojavlja pri osebah, ki nimajo obrezanega penisa, saj se odmrle celice in druge nečistoče nabirajo pod kožico," pojasnjuje Bohl, ki v preprečevanje tega svetuje nežno umivanje uda in dosledno odstranjevanje morebitne smegme.

V kolikor penis ni temeljito očiščen, lahko pride do stanja, imenovanega balanitis, ki je v bistvu vnetje glavice.

"Balanitis je lahko zelo neprijeten in se odraža z bolečino, srbenjem in neprijetnim vonjem."

Od prej omenjenih so vzroki zanj lahko tudi glivična, včasih bakterijska okužba, uporaba močnih, agresivnih mil na intimnem področju, nezdravljenega diabetesa ali drugih bolezni.

Zdravljenje je odvisno od vzroka, najpogosteje se uporablja antibiotike, kreme proti glivicam in kreme s steroidi.

Kaj pa vonj sperme?

Glede na to, da gre za telesno tekočino, ima zdrava sperma značilen vonj, ki pa se lahko spremeni: "Semenska tekočina je blago alkalna in njen vonj lahko nekoliko spominja na belilo ali amonijak," je povedal Bohl.

Čeprav je normalno, da ima vonj, razlog za zaskrbljenost predstavlja nagla sprememba tega, saj to lahko nakazuje na zdravstvene težave.

"Če je sečna cev, skozi katero potujeta urin in seč napolnjena z izcedkom, ki je posledica okužbe s klamidijo ali gonorejo, se semenska tekočina lahko pomeša z njim, posledično spremeni vonj in barvo," navaja Bohl in dodaja, da njen vonj lahko spremeni tudi uživanje določene hrane.

Čeprav ta hipoteza ni podkrepljena z znanstvenimi dokazi, po mnenju strokovnjaka določena živila lahko negativno vplivajo na vonj moške semenske tekočine.

Na prvem mestu izpostavlja česen, čebulo, rdeče meso in kapusnice, kot sta zelje in ohrovt, alkohol, kavo in tudi kajenje.

Povzeto po portalu MissZdrava

Preberite še: Moška sperma lahko koristi zdravju žensk (vendar ne vedno)

Morda vas zanima tudi: Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)