6 najpogostejših povzročiteljev glivičnih okužb spolovil

Vzroke za glivična vnetja nožnice je velikokrat mogoče iskati v hrani, osebni higieni pa tudi v nepremišljenosti.

16.6.2018 ob 4:21

zenska_noge_spodnji_del.jpg

Glivične okužbe intimnih predelov hitro prepoznate, saj nanje opozarjajo povsem očitni znaki: srbenje, neprijeten vonj vagine ter občutnejši izcedek, ki spominja na skuto. Res je, so zoprna, a na drugi še kako pogosta težava, s katero se soočajo pripadnice nežnejšega spola.

Glivične okužbe so posledica prekomernega množenja na intimnih predelih prisotnih gliv, kar je posledica porušenega pH ali bakterijskega ravnovesja tega dela telesa.
Ko se okužba enkrat pojavi, ne preostane drugega, kot jo s primernimi načini pozdraviti. Da pa do nje sploh ne bi prišlo, je dobro poznati najpogostejše vzroke zanjo in se jim seveda izogibati. Kateri so, niza portal Pervention.com.

Preredko menjavanje tamponov

"Glivicam odgovarjajo vlažna, topla mesta. V tamponih in higienskih vložkih se zadržuje veliko tekočine, zaradi katere se na intimnih predelih ustvari idealno okolje za rast in razvoj glivic, te se zato pretirano namnožijo," je povedala Taraneh Shirazian, profesorica porodničarstva in ginekologije na medicinskem centru Langone.

To je po njenem mnenju še en dober razlog za redno menjavanje vložkov in tamponov, kar pomeni, najmanj na vsake štiri ure.

Uživanje antibiotikov

Seveda je treba upoštevati navodila zdravnika in dosledno jemati predpisana zdravila, a antibiotiki, s katerimi se borite proti bakterijski okužbi, so lahko tisti, ki so krivi za glivična vnetja vagine. Kajti, kot je povedala osebna zdravnica Kathryn A. Boling, aktivne učinkovine v omenjenih zdravilih ne zmorejo prepoznati, katere bakterije so dobre in katere slabe, zato zaviralno delujejo na vse, s tem pa porušijo naravno ravnovesje mikroorganizmov tudi na vaginalni sluznici, kar glivicam omogoča pretirano množenje, posledica katerega je glivično vnetje.

Kot rečeno, treba je upoštevati navodila zdravnika, vendar ob predpisanih antibiotikih uživajte tudi probiotike. "Najboljši so tisti, v katerih prevladuje lactobactillus, saj ta najznatneje vpliva na zdravje ženskih intimnih predelov. Niste pristaš takšnih ali drugačnih tabletk? Pomaga tudi jogurt. Zlasti, če boste izbrali tistega, na embalaži katerega je navedeno, da vsebuje žive kulture."

Imate povišan krvni sladkor

Ste sladkorna bolnica ali je pri vas dokajšnje tveganje za diabetes? V tem primeru ste dovzetnejši za okužbe sluznic telesa, med katere sodi tudi vagina. Če sladkorja v krvi ne zmorete nadzorovati sami, se po pomoč obrnite k zdravniku, sicer bodite v prvi vrsti pozorni na prehrano, zlasti na količino zaužitih enostavnih ogljikovih hidratov.

Zabavali ste se z okuženim partnerjem

Verjeli ali ne, glivične okužbe so nalezljive. Lahko se jih nalezete od partnerja, ki ima soor (glivično okužbo v ustih) ali je z glivicami okužen njegov penis, kar je, kot pravi Bolingova pogosteje pri neobrezanih moških.

Tudi veliko akcije med rjuhami s sicer zdravim partnerjem lahko vodi v vnetja, saj se med spolnim odnosom spremeni pH vrednost vagine, kar poruši bakterijsko in glivično ravnovesje na intimnem predelu. Mala potreba po seksu zniža tveganje zanjo.

Neprimerno spodnje perilo

"Ozko spodnje perilo iz sintetičnih materialov onemogoča dotok kisika na intimne predele, ti zato ne dihajo, na njih se povečata vlažnost in temperatura, kar vodi v nenadzorovan porast glivic," opozarja Shirazianova.

Zato priporoča izbiro zračnega, udobnega perila, preoblačenje tega po vsaki vadbi, redno menjavo mokrih kopalk s suhimi in ob tem dodaja, da bi v prid zdrave nožnice ponoči morali spati goli. Vsaj enkrat na teden, saj to omogoča zračenje intimnih predelov, s čimer se zniža tveganja za zoprna vnetja.

Uporaba odišavljenih izdelkov za intimno higieno

Ne glede na to, kako radi bi spodaj dišali po ananasu ali svežemu tropskemu cvetju, pripomočki, s katerimi bi si to lahko zagotovili, zdravju intime ne koristijo. Odišavljena mila, robčki, tudi dišeče kopeli in vložki ter tamponi spremenijo kislost vagine ter povečujejo tveganje za glivične okužbe. Ostanite pri vodi in običajnem milu pri negi zunanjosti, za notranjost vagine bo poskrbela narava.

Avtorica: M. FL.
Foto: Getty Images/Thinkstok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)