Zelišča, ki jih vaša vagina ne bo sprejela dobro

Ginekologi uporabo takšnih in drugačnih zeliščnih pripravkov odsvetujejo.

27.1.2016 ob 9:25

shutterstock_97336907.jpg

Zadnje čase so vse bolj priljubljena naravna zdravila, s pomočjo katerih ženske skušajo pozdraviti takšne ali drugačne neprijetnosti tam spodaj. A ginekologi pri uporabi teh opozarjajo na izjemno previdnost.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Pestra ponudba

Tako imenovana vaginalna detoksikacija ali terapija z zelišči se po svetu med pripadnicami nežnejšega spola širi izjemno hitro. Nasvetov glede tega na spletu ne manjka, ženske pa si svoje izkušnje in recepte izmenjujejo tudi preko različnih forumov. Seveda so bolj ali manj spretni trgovci k temu pristavili svoj lonček in preko spleta je mogoče kupiti tako imenovana naravna in neškodljiva zeliščna zdravila ter preparate za vagino, eterična olja, ki naj bi jih nakapljale na tampone, vaginalne perle …

Glasna opozorila

Ginekologi pa pri tem opozarjajo, da so vsi ti lahko povzročitelji težkih bakterijskih okužb, saj rušijo normalno pH vrednost vagine, njihova uporaba pa je povsem nesmiselna. Ob tem dodajajo še, da večina na spletu dostopnih pripomočkov ni bila vaginalno preizkušena in zato predstavljajo resno tveganje za zdravje intimnih predelov. 

Če že, v lekarno

Zdravila, ki so namenjena zagotavljanju in ohranjanju zdravja intimnih predelov in jih je mogoče kupiti v lekarnah, so varna. Ta so namreč prestala številna testiranja, vendar pa se je pametno tudi pred njihovo uporabo posvetovati z zdravnikom. Kot opozarja The Independent, pa v to kategorijo ne sodijo rastlinska zdravila, ki so dostopna na spletu in naj bi zdravila ciste, okužbo s HPV, ki naj bi zagotavljala ožanje vaginalnega kanala, iz vagine odpravljala strupene snovi in podobno.

Ne potrebuje pomoči

"Vaša vagina ni depresivna, ni umazana in nima zamašenih čaker," ginekologi zavračajo izjave, s katerimi ponudniki mamijo svoje stranke. Pojasnjujejo še, da ima vagina sama sposobnost čiščenja, kakršna koli uporaba omenjenih pripomočkov pa zgolj povečuje tveganje za nastanek okužbe, porasta slabih bakterij na intimnih področjih ter v končni fazi lahko privede celo do toksičnega šoka, do katerega sicer največkrat pride zaradi neredne menjave tampona.  

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)