Sedem učinkovitih načinov za zaščito pred vaginalnimi vnetji

Ne le premišljena izbira perila, pomembna je tudi prava prehrana.

14.2.2017 ob 9:45

glivice.jpg

Skoraj zagotovo se je že vsaka pripadnica nežnejšega spola srečala z vnetji intimnega področja. In čeprav zagotovila, da se to ne bo več zgodilo, ni, vendarle obstajajo načini, s katerimi je mogoče tveganje zanje omiliti. Poglejte si sedem najučinkovitejših.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku. 

Jejte manj sladkorja

Dejstvo: glive, ki povzročajo zoprna vnetja, se hranijo s sladkorjem. Glukoza v hrani spodbuja rast glivic, ki se vežejo na vaginalne celice. Zato omejite vnos rafiniranega sladkorja ter, če ste podvrženi okužbam, tudi nekaterih vrst sadja (denimo banan) in žit (pšenice).

Jejte več alkalnih živil

Uživajte več sveže listnate zelenjave, svežih začimb, sadja, kot je ananas, avokado, jagodičevje, mandarine, brokoli in podobnih živil, ki v telesu ustvarjajo alkalno okolje. Ob tem uživajte jogurte in probiotike. Ti omogočajo pravo ravnovesje bakterij in s tem zavirajo rast glivic ter tako varujejo pred vnetji.

Hitro se preoblecite

Vsako vlažno okolje spodbuja razmnoževanje neprijaznih mikroorganizmov, kar vodi v vnetja. Dlje, kot boste po vadbi ostali v preznojenih oblačilih, večja bo tako možnost za nadlogo. Zato se takoj po telesnih naporih slecite, oprhajte, posušite in skočite v sveža, suha oblačila.

Priskrbite si pravo perilo

Ne trdimo, da bi si morali omisliti granny panties, a izbira spodnjega perila, izdelanega iz bombaža je nedvomno prava odločitev. Bombaž namreč bolje, od sintetičnih materialov, vpija vlago in intimna področja ohranja suha. Izogibajte se dolgotrajni uporabi ščitnikov perila in dvakrat pomislite, preden oblečete tangice. Na koži lahko povzročijo drobne ranice, ki so pravo zatočišče za glivice in bakterije.

PREBERITE še // Če razmišljate o spodnjem perilu, nosite napačnega

Zmanjšajte stres

Velikokrat ste že slišali, da je stres kriv za številne tegobe, med drugim za vnetja intimnih področji. Vzemite si čas za sprostitev, tako boste okrepili odpornost in se zaščitili pred okužbami vseh vrst, tudi tistih na intimnem področju.

PREBERITE še //Kako pravilno negovati bikini predel

Izogibajte se odišavljenim tamponom

Nanje bolje, da niti ne pomislite. Odišavljeni tamponi in vložki vsebujejo kemikalije in dišave, ki porušijo naravno ravnovesje med dobrimi bakterijami in škodljivimi mikroorganizmi. Kam to vodi, pa najbrž že veste.

Privoščite si več spanca

Vaše telo potrebuje počitek, le tako lahko normalno deluje. Osem ur spanja vpliva na splošno zdravje in počutje ter ohranja tudi primerno kislost vagine in s tem skrbi, da se glive, ki povzročajo njena vnetja, ne morejo preveč namnožiti. Še en razlog za dober počitek, torej.

PREBERITE še // Sedem korakov do boljšega spanca

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)