Kako hrana vpliva na nožnico

Zlasti za ženske še kako drži, da so tisto, kar jedo.

28.12.2015 ob 9:00

shutterstock_299487728.jpg

Ste že kdaj po s šparglji obogatenem obroku opazili, da imate spodaj malce hecen vonj? Najbrž ste, a to je le en od mnogih dokazov, da smo v resnici tisto, kar jemo. Prav za ženske pa to še kako drži.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Zdrava vagina namreč vzdržuje naravno kislost, torej pH, hkrati pa sama skrbi za primerno ravnovesje na njej prisotnih bakteriji, ki jo varujejo pred različnimi vnetji, pravi Mary Rosser, ginekologinja na medicinskem centru Montefiore New York.

Hrana, ki jo uživate, pa lahko vpliva tako na kislost vagine, kot tudi na njen vonj in okus. Denimo ostre začimbe, čebula, rdeče meso, šparglji, brokoli, mleko in alkohol prinašajo malce neprijeten vonj, medtem, ko ji sadje in sadni sokovi zagotavljajo sladkobno noto. A kakorkoli hrana in pijača vplivata na nožnico, ta vpliv ni dolgotrajen, pač pa že po dveh, največ treh dneh izvodeni. 

Ko gre torej za hrano in vašo nožnico, svoj jedilniki obogatite s svežim sadjem, zelenjavo, vanj vključite cela žita in veliko vode. "Jogurt za razliko od sirov in mleka na vonj vagine vpliva pozitivno, saj zaradi pristnosti probiotikov pomaga ohranjati njeno naravno pH vrednost," pravi ginekologinja.

In še za konec: morda bi se v prid nožnici odpovedali sladkorju. Ženske, ki uživajo veliko sladkorja ali imajo celo diabetes, so po besedah Rosserjeve pogosteje deležne glivičnih okužb na predelu tam spodaj, ta pa se odraža tudi z neprijetnim vonjem.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)