To je razlog, zakaj je vagina včasih grenka

Bolj, kot določena živila, na intimna področja vplivajo hormoni.

12.11.2018 ob 4:00

micna_vagina_spolnost_seks_hormoni_banja_kopanje_zenska.jpg

Včasih vaš dragi medtem, ko vas razvaja z jezikom, nima pripomb, spet drugič pravi, da ima vaša vagina grenak okus. Tega lahko s preprostim poskusom občasno celo tik po prhanju zaznate tudi sami. In tedaj se vprašate, kje se skriva razlog za te spremembe. Je posredi delovanje hormonov ali določena hrana? Lahko ta sploh vpliva na okus tam spodaj? 

Dileme pojasnjuje Kate Baicy, porodničarka in ginekologinja iz New Yorka. Takole pravi:

"Okus vsake ženske, natančneje njene vagine, je drugačen. A ne samo, da je zadeva povsem individualna, okus in vonj vaginalnega izcedka se spreminjata tudi glede na menstrualni cikel in sta v največji meri pogojena z vplivom hormonov. Paleta okusov lahko v različnih delih meseca niha od kislega, grenkega do sladkega. Okus intimnega področja se prav tako spremeni ob vzburjenju ali pospešenem znojenju. Kadar je okus izjemno močan in moteč, lahko nakazuje na vaginalno vnetje ali glivično okužbo."

Kaj pa hrana?

"Povezava med uživanjem določene hrane in okusom vagine je še dokaj nejasna," pravi ginekologinja in dodaja, da je zaradi subjektivne presoje težko izvesti študijo, ki bi lahko postregla z natančnimi podatki glede tega, kako hrana v resnici vpliva na okus vaginalnih izločkov.

"Drži, da krožijo miti, da lahko nekatera živila vplivajo na okus nožnice. Za tista, ki imajo največji vpliv veljajo surovi česen, sadje (predvsem citrusi in ananas), jagode, kava in šparglji. Tu so še alkohol, nikotin in nekateri vitaminski dodatki," našteva ginekologinja in še enkrat poudarja, da imajo vendarle pri tem največjo moč hormoni in morebitne okužbe ter opozarja, da tako pri spreminjanju vonja kot okusa ne gre uporabljati različnih mil in drugih odišavljenih pripomočkov, saj ti zaradi svoje sestave rušijo naravno mikrofloro spolovil ter na dolgi rok prinašajo več škode kot koristi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zakaj pari v resnici nehajo seksati ali pa Štiri dejstva o seksu po 30. letu (ki jih zagotovo ne poznate)

Priporočamo tudi: 2 res dobra razloga, zakaj bi se morali vsak dan samozadovoljevati (če že seksamo ne)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)