Bizaren trend: Osja gnezda v nožnici

Sliši se res grozljivo.

6.6.2017 ob 5:10

intima.jpg

Ni nenavadno, da ženske v nožnico vstavljajo najrazličnejše stvari. In medtem, ko so nekatere (denimo tamponi in lubrikanti) tam povsem dobrodošli, so drugi vprašljivi ter najpogosteje škodljivi. Med takšne sodi tudi najnovejši, dvomljiv trend: nega nožnice z osjimi gnezdi.

Več uporabnih napotkov najdete na Facebooku. 

Po  poročanju Daily Maila, ženske iz njih izdelan prah v vagino vstavljajo z namenom, da bi jo učvrstile in očistile. Omenjeni izdelki se na trgu pojavljajo pod imenom oak galls in en od spletnih ponudnikov trdi, da je prah mogoče jesti ali uporabljati za vaginalno nego ter dodaja, da pripomore k čvrstosti nožnice, deluje protivnetno, blaži vaginalni izcedek in domnevno doprinese k premagovanju zoprnega srbenja na ženskih intimnih predelih.

PREBERITE še // Strokovnjakinja pojasnjuje, kako kopalne bombice škodujejo vagini

Kaj pa je res?

A kot ste najbrž že domnevali, v nobenem primeru uporaba tega ni dobra ideja. Celo več, glede na opozorila Christine Greves, ginekologinje z bolnišnice Winnie Palmer, je to početje nevarno. Kajti, kot zatrjuje ginekologinja, uporaba omenjenega prahu na vaginalnih področjih ni bila nikoli znanstveno preučevana in stranski učinki niso znani, ter je nemogoče trditi, da je takšna nega primerna, kaj šele, da je varna. Povzroča lahko pretirano suhost vagine in s tem poveča tveganje za okužbe, (tudi s spolnimi boleznimi), prav tako lahko zaradi spremenjenega ravnovesja na vagini izzove neprijeten vonj in druge tegobe.

PREBERITE še // Sedem učinkovitih načinov za zaščito pred vaginalnimi vnetji

Poleg tega uporaba omenjenega prahu na vaginalnem področju ne vpliva na sam izvor težave. "V vagino ne bi smeli z namenom zdravljenja ali čiščenja vstavljati ničesar. Izjema so le zdravila, ki jih priporoča ginekolog," se s kolegico strinja Jessica Shepherd, gostujoča profesorica ginekologije na univerzi Illinois.

Res je sicer, da lahko prah iz osjih gnezd zmanjša izcedek, a vendar s tem ni zdravljen njegov izvor, kar lahko vodi v večje zaplete, opozarja Shepherd.

Če vas skrbi zdravje vagine, njen izcedek, vonj ali vas tam spodaj srbi, obiščite ginekologa. Ta bo odkril vzrok težave in predpisal primerna zdravila, med katerimi pa nedvomno ne bo prahu iz osjega gnezda.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)