Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

Velikost in oblika ženskega spolovila se spreminjata zaradi več dejavnikov.

26.11.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. Fl.

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

"Glede na leta 2005 opravljeno študijo, dolžina povprečnega vaginalnega kanala znaša 9,6 centimetrov. Ta se raztegne med vzburjenjem, da bi se dolžina prilagodila penisu v nožnici. Med porodom se vagina lahko razširi tudi do 15 centimetrov. Tako se prilagodi otrokovi glavi in ramenom," je povedala ginekologinja  Maureen Whelihan.

"So pa zadnje raziskave dokazale še, da dolžina vagine ne vpliva na spolno zadovoljstvo. To je v največji meri povezano s klitorisom in njegovo stimulacijo," pravi profesor na univerzi Yale, Oz Harmanli in dodaja: "Starost in način življenja pa lahko vplivata na velikost ženskih intimnih organov. Konkretno najbolj porod in menopavza."

Porod

Ta vpliva na širino vagine, saj se mišice medeničnega dna, ki podpirajo reproduktivne in sečne organe, raztegnejo in sprostijo. Leta 2009 opravljena študija je pokazala, da se mišice medeničnega dna lahko raztegnejo tudi za trikrat v primerjavi z njihovo običajno velikostjo.

 

Zadeve lahko ostanejo sproščene še leto dni po porodu, odvisno od velikost otroka. Za hitrejše vračanje v prvotno stanje strokovnjaki priporočajo keglove vaje, ki ne samo, da okrepijo mišice, temveč pozitivno vplivajo tudi na seksualno vzburjenje.

Menopavza

"Med menopavzo upade raven estrogena v telesu, posledično se vaginalni kanal skrajša," pojasnjuje Harmanli.

Velikokrat se zgodi, da ima ženska po menopavzi občutek, da je v njenem telesu manj prostora za penis. Rešitev v tem primeru je redna spolna aktivnost, ki pripomore k ohranjanju dolžine in širine vaginalnega kanala ter hkrati spodbuja nastajanje naravnega lubrikanta, s čimer je izvzeta suhost nožnice.

Resničen vpliv seksa

V povezavi z vaginalnim seksom sicer obstaja mit, da se zaradi pogoste penetracije vagina sprosti in postane mlahava, seks zato prinaša manj zadovoljstva. Vendar to ne drži. "Seks v nobenem primeru ne zmanjša občutljivosti in ne čvrstosti vagine. Saj se ta, ne glede na velikost organa in na pogostost akta, ne razširi trajno, temveč se kmalu po odnosu vrne v prvotno stanje.

Velja celo nasprotno, pogostejši spolni odnosi pripomorejo k zdravi in elastični nožnici vseh obdobjih življenja, zato bi morali, tudi v prid zdrave intime, pozabiti na omenjeni mit," je  za Health Insider povedala Whelihaninova.

Preberite še: Vara, da bi izboljšal zvezo in drugi bizarni razlogi za skok čez plot

Morda vas zanima tudi: 17 stvari, za katere vas pri seksu ne sme biti sram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)