Beseda strokovnjakov: Toliko erogenih con je na ženskem telesu

Strokovnjaki so podali odgovor na vprašanje, koliko erogenih con sploh imamo.

12.11.2021 ob 5:10 | Foto: Liudmyla Supynska/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Beseda strokovnjakov: Toliko erogenih con je na ženskem telesu

Deli telesa, ki so posebej dovzetni za seksualne dražljaje ter okrepijo vzburjenje in odpirajo poti do orgazma, se imenujejo erogene cone.

Med največkrat izpostavljenimi na ženskem telesu so genitalije, dojke, vrat in ušesa, se pa pri tem zastavlja vprašanje, koliko takšnih točk sploh lahko najdemo. Odgovor nanj za Health podajajo strokovnjaki s področja človeške spolnosti.

Neomejeno število

Ginekologinja Sherry A. Ross je povedala, da žensko telo ni omejeno le na nekaj erogenih con, temveč je lahko erogena cona celo:

"Treba se je odmakniti od ideje, da zgolj stimulacija določenih točk prinaša neslutene spolne užitke. Kajti takšno izkušnjo lahko zagotavljajo najrazličnejše točke, tudi takšne, ki jih nihče ne bi obravnaval v tem kontekstu."

Z njo se strinja doktorica znanosti in seksologinja Jill McDevitt, ki navaja, da obstajajo raziskave, ki potrjujejo trditev, da je lahko celotno telo občutljivo na seksualno stimulacijo, natančneje na dotik.

 

"Vendar," opozarja seksologinja: "To, da je lahko celotno telo dovzetno za seksualne dražljaje, ne pomeni, da se tako obnaša telo sleherne ženske. Deli telesa, katerih stimulacija privede do spolnega vzburjenja in v nekaterih primerih celo do orgazma, se od ženske do ženske razlikujejo."

"Vsako telo je zgodba zase in vsaka pripadnica nežnejšega spola ima glede tega drugačno, sebi lastno izkušnjo," dodaja McDevittova in vsem polaga na srce, da je pri celotni zadevi ključno dobro poznavanje svojega telesa in njegovih odzivov na dotike, ne pa sledenje navodilom ali splošnim prepričanjem.

Zadeve se spreminjajo

McDevittova temu dodaja, da se erogene cone lahko z leti in izkušnjami spreminjajo: "Stimulacija določenega dela sčasoma morda ne prinaša več prvotnih občutkov, pojavi pa se nov kotiček, ki je dovzeten za seksualne dražljaje. Prav tako se z izkušnjami lahko odkriva erogene cone, ki so bile nekoč spregledane.

Vse je odvisno od osebe do osebe. Nekdo ima lahko sto erogenih con, pri nekomu je prisotna le ena.

Res je, da obstajajo običajne in vsem dobro znane točke, ki naj bi zagotavljale užitke ter zato že od nekdaj sodijo med erogene cone. In prav je, da jim posvečate veliko pozornosti. A dejstvo je, da se ne smete zanašati le nanje, saj lahko sploh ne delujejo, lahko zaradi njih druge ostajajo spregledane," pravi strokovnjakinja in še enkrat polaga na srce:

"Pravila ni, vsako telo je zgodba zase in na vsaki ženski je, da odkrije, kakšno zgodbo piše njeno. Pri tem je treba upoštevati še druge dejavnike, ki pripomorejo k spolnemu zadovoljstvu. Denimo razpoloženje, počutje, temperaturo prostora in podobno.

Vse to vpliva na doživljanje seksa ter na občutljivost erogenih con in vse to velja tudi za moški spol."

Preberite še: 7 seksi vprašanj, na katere mora vsak poznati odgovor

Morda vas zanima tudi: Pet zelo občutljivih erotičnih točk na moškem telesu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)