Kako pomagati pregretemu telesu

Ob vročih dneh si pomagajte s hladnimi domačimi izotoničnimi napitki.

7.8.2015 ob 10:00

shutterstock_211547476.jpg

Povišana telesna temperatura, glavobol, rdeča in suha polt, pospešen srčni utrip ter plitvo in hitro dihanje so glavni simptomi sončarice. Ta je posledica pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom in vročini, zaradi česar se telesu ne uspe dovolj hitro ohlajati.


Že slediš Mični na Facebooku?


Še več idej za hlajenje najdete v spodnjih člankih:

Kaj storiti

Pri sončarici je treba ukrepati hitro in učinkovito. Ob težjih primerih morate poiskati pomoč zdravnika, vsekakor pa prizadetega prenesti v hladen prostor, z njega odstraniti čim več oblačil in ga shladiti s hladnimi, a ne ledenimi obkladki. Prav tako mu ponudite vodo ali z vitamini in minerali obogateno pijačo. Pije naj po požirkih in toliko, kolikor more.

Nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov je glavni cilj pri zdravljenju osebe, ki jo je prizadela sončarica. Zato so primerni izotonični napitki in živila, ki uspešno nadomeščajo tekočino in izgubljene mineralne snovi. Med njimi so najboljše lubenice, melone in kumare.

shutterstock_171756341.jpg

Domači izotonični napitki

  • Zmešajte pol litra vode in pol litra nesladkanega, svežega naravnega soka (pomaranča, limona, grenivka) in ga dobro ohladite.
  • Zmešajte 200 mililitrov naravnega sadnega soka, 800 mililitrov vode in gram soli ter ohladite.
  • Zmešajte 40 gramov sivkinega medu (lahko uporabite tudi drugega), sok polovice limone, četrtino žličke soli in pol litra vode. Pomešajte, in ko se med raztopi, napitek ohladite.


Vsi napitki so dobrodošli tako v primeru sončarice kot tudi vse poletje, ko se občutneje znojimo. Prav tako je v vročih dneh primerno uživati s kalijem bogato hrano, denimo banane in zelenjavne oziroma mesne juhe.

shutterstock_69712366.jpg

Ne kofeinskim napitkom

Ti niso primerni, saj povzročajo še večjo dehidracijo. Tudi sladke pijače iz enakega razloga niso zaželene.

Najboljša preventiva

Čeprav je bilo v tem poletju to že ničkolikokrat povedano, še enkrat poudarjamo, da se ne izpostavljajte pretiranemu soncu, visoke vročine preživljajte v senci, pijte dovolj tekočine in si priskrbite zaščitni klobuk. Zlasti to velja za tiste, ki sodijo v rizično skupino, to pa so kronični bolniki, otroci in starejši.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)