Ohladite se s svilo in z jogurtom

V poletni vročini pomaga svilena posteljnina, hladita pa tudi jogurt in hladna voda na zapestju.

24.7.2015 ob 11:15

shutterstock_168795560.jpg

V soparnih poletnih dneh se je težko skriti pred vročino. V običajnih razmerah se telo hladi z znojenjem, kadar pa je vlaga previsoka, ta mehanizem ni učinkovit. Tedaj na pomoč priskočijo nekateri triki. Kateri bodo v dneh, ko je še posebej vroče, najbolj dobrodošli?


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična


Še nekaj idej za ohladitev:

Svilena posteljnina. Poleti je najbolje spati na svileni posteljnini, ki koži omogoča dihanje. Ker je hipoalergena, je idealna za vse, ki imajo zaradi visokih temperatur težave s kožo in z različnimi osipi. Prav tako je priporočljiveje spati na tleh, saj je tam zrak najhladnejši.

shutterstock_64781140.jpg

Hladna voda na zapestju. Hladna voda na zapestju v trenutku ohladi organizem, svežina pa traja vsaj kakšno uro. Prav tako imejte poleti v hladilniku vedo vlažno brisačo. Ko bo vročina neznosna, jo položite na vrat, kolena ali stopala.

Prave začimbe. Začimbe dejansko shladijo telo. Med njimi najučinkovitejši so pekoče paprike in kari, saj spodbujajo znojenje. Ne pretiravajte s hrano, saj težki in obilni obroki spodbujajo segrevanje telesa.

Ventilator in led. Ventilator bo še učinkovitejši, če ga boste postavili na tla, predenj pa položili posodo z ledom. Tako bo imel skorajda tak učinek, kot ga ima klimatska naprava.

shutterstock_161872427.jpg

Hladna krema. Kreme in losjone za nego telesa hranite v hladilniku. Ohlajene takoj po prhanju nanesite na telo, njihov učinek pa boste občutili že po nekaj trenutkih.

Namesto sladoleda jogurt. Sladoled je sicer poletna sladica, a boljši za hlajenje organizma je lahek mrzel jogurt, saj vsebuje več vode. Z dodatkom lubenice ali ananasa bo telo še hitreje navdal z občutkom svežine.

Vitamini za zaščito. Pravi vitamini ščitijo telo pred soncem in opeklinami. Najboljša sta vitamina C in E, z njima bogati pa so jagodičevje, avokado in lupinasti plodovi.

shutterstock_192551891.jpg

Koprive proti zadrževanju vode. V obdobju visokih temperatur nemalo nevšečnosti predstavljajo otečeni sklepi, saj se v njih zadržuje voda. To lahko preprečite s koprivjim čajem ali juho. Ker sta bogata s kalcijem, z magnezijem in s kalijem, iz organizma odstranita odvečno tekočino.

Pozabite na težak nakit. Poleti bodite pri izbiri modnih dodatkov prav posebej previdni. Težke kovinske zapestnice in ogrlice se hitro segrejejo, telo pa iz njih vpija toploto in se zato težje hladi.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)