Uporabnice iskreno o menstrualni skodelici

Uporabnice so za Mično razkrile, ali je kaj packarije z vstavljanjem in odstranjevanjem.

18.11.2018 ob 5:01

menstruacija_menstrualna_skodelica_tampon_vlozek_krvavitev_ciklus.jpg

Na trgu je na voljo pestra ponudba ščitnikov perila, ki jih ženske nujno potrebujemo v dnevih mesečnega perila. Poleg klasičnih vložkov so na voljo tudi tamponi, v zadnjem času pa je vse bolj priljubljena tako imenovana menstrualna skodelica. Ponudnikov je vse več, najcenejša pa je na slovenskem tržišču na voljo že za nekaj manj kot 20 evrov, cene preostalih pa se gibljejo med 30 in 35 evri.

Manjša za mlajše, večja za starejše

In kaj sploh je menstrualna skodelica? Gre za skodelico izdelano is silikona, ki zbira menstrualno tekočino. Proizvajalci zatrjujejo, da gre za koži, sluznici in okolju prijazno alternativno rešitev v »tistih« dneh. Skodelica ima na koncu repek, za katerega primemo in skodelico potegnemo iz nožnice. Da se na prvi pogled zdi ideja o uporabi skodelice nezanimiva ali celo neprijetna, umazana, neudobna ali nehigienična, priznavajo tudi proizvajalci, a mnoge, ki so jo preizkusile, se od nje ne ločijo več. Če smo čisto iskreni, nam med uporabnicami, s katerimi smo govorili, ni uspelo najti tiste, ki nad menstrualno skodelico ne bi bila navdušena. 

Na tržišču so na voljo različne velikosti skodelice. Po večji običajno posežejo tiste, ki imajo za sabo že vaginalni porod in imajo redne spolne odnose, manjša pa je bolj primerna za mlajše uporabnice, ki še niso rodile. Pri uporabi skodelice vsi proizvajalci opozarjajo, da je zelo pomembno, da se po vsaki uporabi skodelico očisti, po končanem ciklusu pa je priporočljivo, da se jo tudi sterilizira ali prekuha v vodi ter osuši na zraku.

Rešitev pred vnetji

Klavdija že šest let prisega na menstrualno skodelico. »Z uporabo sem začela, ker sem imela ogromno vnetij in me je zaradi tamponov vedno zelo bolelo, vložkov pa nisem prenesla. Potrebovala sem približno dva dni, da sem se navadila, kako pravilno vstaviti in odstraniti skodelico. Čiščenje menstrualne skodelice je enostavno, uporabni so tudi alkoholni robčki in seveda voda v steklenici, še posebej, če si na poti in nimaš tekoče vode.« Klavdija je še povedala, da ima, odkar uporablja menstrualno skodelico, manj težav z vnetji. »Včasih kar pozabim, da imam menstruacijo, saj me nič ne moti. Predvsem pa obožujem dejstvo, da jo imam lahko vstavljeno tudi osem ur in vem, da ne bo spustila (in nimam ravno blage menstruacije). To, da kar konkretno privarčujem je pa seveda tudi fino. Še skrbeti ti ni treba, če imaš kje kakšen tampon ali vložek.«

Ni za javna stranišča

»Uporabljati sem jo začela pred štirimi leti. Dnevne vložke uporabljam samo še zadnje dni menstruacije, s skodelico pa je super, ker ne potrebujem ničesar drugega. Prazniš jo po potrebi, sčasoma se navadiš, kdaj je najbolj primeren trenutek,« nam je zaupala Emanuela in dodala, da pa ima menstrualna skodelica vendarle slabost. In sicer, da ni ravno za uporabo na javnih straniščih, kjer ni pri roki umivalnika. »Potrebno se je navaditi, kako jo pravilno vstaviš in kako odstraniš, potem pa je super.«

Uporabna tudi ponoči

»Meni je super, ne zamenjam več. Res je fino, ko tudi v tistih dneh ne rabiš vložkov, ki ne dihajo, s skodelico pa je fin občutek svobode. A po mojih izkušnjah menim, da potrebuješ približno dva meseca, da se je navadiš. Predvsem, da ugotoviš na koliko časa jo je potrebno prazniti, ker če je ne sprazniš pravočasno, gre lahko malo mimo,« je za Mično razkrila Andreja in dodala, da sama s skodelico nima nobene packarije, ker se njena vsebina lepo zlije v stranišče. »Če ni vode je pa dobro imeti s sabo plastenko vode in gre tudi tako.« Andreja je še povedala, da jo sama uporablja tudi ponoči, a mora običajno drugo noč menstruacije enkrat izprazniti vsebino, na koncu ko pa je menstruacija že zelo šibka pa lahko zdrži tudi do 12 ur. 

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zakaj pari v resnici nehajo seksati ali pa Štiri dejstva o seksu po 30. letu (ki jih zagotovo ne poznate)

Priporočamo tudi: 2 res dobra razloga, zakaj bi se morali vsak dan samozadovoljevati (če že seksamo ne)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)