Pozor! To je 7 napak, ki jih NE počnite med menstruacijo

Napake, ki jih ponavljate iz meseca v mesec.

29.10.2018 ob 5:10

menstruacija_bolecine_tampon_vlozek_zenska.jpg

Menstruacija je sestavni del življenja žensk, kar pomeni, da je že čisto vsaka osvojila navade, ki se jih drži v tistih dneh meseca. A te niso vedno zdrave. Nasprotno, nekatere od njih so ne le škodljive, temveč tudi nevarne, in bi se jim morali čim prej odpovedati.

Uporabljate tampone in vložke, ki vsebujejo umetne materiale in beljen bombaž

Večina vložkov in tamponov je izdelanih beljenega bombaža z dodatkom rajona in poliestra. Ti pa vsebujejo sledove pesticidov, belila ter drugih toksičnih spojin, ki ne samo, da povzročijo vnetja, motijo lahko tudi delovanje endokrinega sistema ter ovirajo plodnost.

Z dolgoročno uporabo takšnih pripomočkov lahko resno ogrozite zdravje, zato je boljša izbira uporaba organskih vložkov in tamponov iz 100 odstotnega naravnega, nebeljenega bombaža ali menstrualne skodelice. 

Zaveznike iščete v protibolečinskih tabletah

Čeprav se zdijo tedaj, ko vas pestijo močni krči, hitra in učinkovita pomoč, niso najboljša rešitev. Zlasti tista, ki vsebujejo ibuprofen, naproksen ali paracetamol, več težav izzovejo, kot jih odpravijo.

Lahko namreč ogrozijo zdravje srca, povzročijo čire in krvavitve na želodcu ter prekomerno obremenijo jetra in ledvice.

To ne pomeni, da morate trpeti bolečine. Povečan vnos magnezija in vitamina B6 lahko pripomore k blaženju menstrualnih krčev. Seveda je simptome treba začeti zdraviti čimprej in ne čakati, da se bolečina povsem razbohoti.

Vložka ali tampona ne menjate dovolj pogosto

Dlje, kot imate tampon ali vložek, več je na teh pripomočkih bakterij, ki lahko povzročijo resne okužbe in tudi toksični šok. Priporočljivo jih je menjati vsaj vsake štiri ure, četudi menite, da krvavitev ni tako močna, da bi to bilo potrebno.

Uporabljate dišeče izdelke

Uporaba teh na intimnih področjih ni dobrodošla nikoli, zlasti pa ne med menstruacijo. Izdelki, ki so jim dodane dišave in zato vsebujejo veliko ftalatov in parabenov, namreč dražijo občutljive dele telesa ter spodbujajo rast glivic in bakterij, posledično povečajo tveganje za vnetja. Dišečim vložkom, tamponom, robčkom, milom in kopelim se strogo izogibajte.

Premalo spite

Res je ob krčih in drugih tegobah težko spati, poleg tega k nekvalitetnemu spancu pripomorejo še podivjani hormoni. A prav v tistih dneh je zadostna količina počitka še pomembnejša, kot sicer. Pomanjkanje spanja namreč v telesu izzove stres, ter poslabša hormonsko ravnovesje in razpoloženje.

Izpuščate vadbo

Morda vam težke in zahtevne vaje res ne pridejo na misel, a tudi preproste aktivnosti, kot je denimo vsakdanji sprehod, lahko blažijo krče in okrepijo spanec. Za lahko vadbo si vsak dan vzemite vsaj pol ure časa. 

Pretiravate s kavo

Pomanjkanje spanja, utrujenost, glavobol, vse to so odlični razlogi za dodatno skodelico kave, vendar kofein spodbuja dehidracijo in vse simptome, ki vas v tistih dneh pestijo, samo poslabša. Z zmanjšanim vnosom kofeina med menstruacijo boste ublažili napetost, tesnobo ter nespečnost.

Boljša izbira bodo zeliščni čaji. Menstrualne tegobe učinkovito lajša ingverjev čaj s kamilicami. Privoščite si ga tri skodelice na dan. Kadar so te izjemno močne, pa si vsak dan pripravite tri do štiri skodelice čaja iz posušenih cvetov rmana.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 20 lastnosti žensk, ki moške res odbijajo ali pa 7 napak v postelji, ki vam uničujejo seks

Priporočamo tudi: Tri najmočnejše vezi vsakega razmerja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)