Kaj morate vedeti o vadbi med menstruacijo

Čeprav mnoge v tistih dneh vadbo preskočijo, obstaja kar nekaj razlogov, zakaj temu ne bi smeli biti tako.

16.11.2015 ob 9:00

shutterstock_242603200.jpg

Velikokrat se zdi, da si stojita telovadba in menstruacija na povsem nasprotnih bregovih. A vendar ni vedno tako. Vas zanima, zakaj?

Vadba blaži z menstruacijo povezane težave

Ob bolečinah, napihnjenosti in razdražljivosti je fizična aktivnost najbrž zadnje, kar vam pride na misel med menstruacijo. A prav vadba vse te tegobe blaži. Z znojenjem se iz telesa odvaja odvečna tekočina, vadba spodbuja tvorjenje endorfinov, ki izboljšujejo razpoloženje, prav tako boste za trenutek pozabili na bolečine. In še en plus: redna telesna aktivnost dokazano blaži simptome predmenstrualnega sindroma.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Najboljši čas za intervalni trening visoke intenzivnosti

Na začetku menstrualnega cikla nivo estrogena in progesterona pada, zato ženske lažje in hitreje izgorevajo kalorije kot tedaj, ko sta količini teh hormonov v telesu visoki. To je torej idealen čas za kratke, a intenzivne treninge za moč. Maščobe, in s tem kalorije, puhtijo hitreje, prav tako hitreje se oblikujejo mišice, rezultati kratkih treningov za moč pa so prej opazni.

Če so krči res močni, si v času menstruacije izberite blažjo obliko vadbe.

Lažje prenašate vročino

Zaradi drugačnega hormonskega ravnovesja je temperatura organizma med menstruacijo nižja. Telo zato prenese več vročine in izčrpanost zaradi nje nastopi kasneje.  

Odmor je povsem sprejemljiv

A vendar je pri vsem tem potrebno upoštevati zlasti lastne občutke. Če so krči močni in resnično ne morete na trening, nikar ne imejte slabe vesti. Že kratek sprehod je povsem dobra vadba, po kateri se boste počutili bolje. Če pa vam tudi do tega ni: nič ne bo narobe, če boste kakšen dan preprosto prelenarili.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)