Leteča vadba v viseči mreži

Lahko bi ji rekli kar joga v zraku, ki vas razmiga na povsem nov in poseben način.

12.6.2015 ob 8:00

shutterstock_212868880.jpg

Pri nas se v ospredje končno prebija aerial joga ali joga v zraku, ki je nekaj posebnega. Mična jo je imela priložnost preizkusiti in iz prve roke vam lahko povemo, da gre res za edinstveno vadbo, ki popelje v nek drugačen svet.

Bistvo aerial joge je, da se jo izvaja v viseči mreži, ki ji v stroki rečejo hamaka. Beseda izvira iz angleške besede "hammock", ki v prevodu pomeni viseča mreža.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

shutterstock_212863276.jpg

Od kod izvira?

Prva pilotska ura aerial joge se je odvila že leta 2002 v Boulderju v ZDA, vodila pa jo je Jayne Bernasconi. Izhaja iz cirkuško/umetniških krogov in veliko aerial artistov je bilo tudi joga učiteljev in do te združitve je prišlo nekako spontano.

Od takrat se je veliko zgodilo in razvilo. Danes je ogromno zvrsti, šol, smeri in različic vadbe v zraku in popularnost narašča iz dneva v dan. V Ljubljani jo učijo in izvajajo v No stress centru, kjer jo je preizkusila tudi Mična in se za vas podrobneje pozanimala o tej vadbi. Pogovarjali smo se z Mino Morrgan.

shutterstock_212865097.jpg

Če primerjamo navadno jogo in aerial jogo, kakšna je bistvena razlika?
Pri aerial jogi uporabljamo prav poseben pripomoček, ki se imenuje hamaka. Gre za neke vrste visečo mrezo oziroma zanko, ki nam omogoča poigravanje s silo teže in nas skoraj brez napora obrne na glavo. Prednost te zvrsti je ravno v pripomočku, ki lahko kateri koli položaj olajša ali oteži. Začetnikom približa sicer težke položaje, izkušenim pa nudi nove izzive.

Kateri posamezniki niso primerni za aerial jogo?
Aerial joga je namenjena na splošno zdravi populaciji. Nekatera zdravstvena stanja so prepreka pri izvajanju obratov na glavo, klju temu pa se v nekaterih primerih lahko vadba prilagodi. Odvisno od primera do primera.

shutterstock_241658173.jpg

Na katere mišice se osredotočimo pri tej jogi, na katere se pri navadni ne?
Tako pri "navadni" jogi kot pri aerial jogi izzovemo celotno telo. Pri aerial jogi pa je morda večji poudarek na mišicah jedra in je na splošno fizično zahtevnejša.

Koliko različic aerial joge poznamo in v čem se razlikujejo?
Poznamo veliko različic aerial joge in na splošno vadbe v zraku. Nekatere so res v vsem podobne jogi, druge so bolj neke vrste streching. V zrak lahko preselimo tako rekoč katerokoli vadbo. Mnoge zvrsti so zelo fizično zahtevne in delajo na moči in koordinaciji, druge so bolj cirkuško ali plesno naravnane. Poznamo tudi aerial pilates, ki je čito pravi pilates, ki uporablja hamako kot pripomoček.

shutterstock_212870332.jpg

Mnoge takšna joga še kar ne prepriča - kaj bi jim svetovali vi?
Če ne poskusiš, ne veš. Nekaterim se zdi ta vadba pretežka ali preveč akrobatska, ampak, ko enkrat poskusijo, vidijo, da sploh ni težko in jo vzljubijo. Vedno je treba začeti varno in po korakih, potem vse gre.

Bi bila ta joga primerna tudi za ljudi, ki imajo kakšne poškodbe?
Hamaka kot pripomoček je zelo vsestranska in je lahko primerna tudi za rehabilitacijo. Potrebno pa je obravnavati vsak primer posamezno in v resnejših primerih je bolj primerna individualna vadba.

shutterstock_214565104.jpg

Kako hitro se prežene strah pred takšno vadbo v zraku?
Strah preženete, ko se prvič zaguncate v "Petru Panu" to je položaj, kjer dejansko malo poletimo in če ne prej, se tukaj že vsi veselo smejijo! Za varnost poskrbimo učitelji in potrebno je samo slediti navodilom in se prepustiti!

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)