Pet najboljših stvari, ki jih lahko med menstruacijo naredimo zase

Prisluhnimo sebi in tisti dnevi v mesecu bodo znosnejši.

24.8.2016 ob 9:40

punca_nas.jpg

Dnevi, ko imamo ženske menstruacijo, zagotovo niso povsem enaki ostalim dnem v mesecu. Takrat si lahko brez slabe vesti privoščimo uro popoldanskega spanca po službi, si vzamemo pravico, da stvari delamo počasneje in spustimo uro aerobike, četudi smo zanjo plačale vnaprej. Pač, telo je v nekakšnem drugem stanju, ženski energiji, bi lahko rekli.

Menstruacija večini žensk ni prav nič po godu, menstrualni krči so zoprni, ves čas moramo misliti, kdaj smo nazadnje zamenjale tampon ali vložek, razdražljivo počutje pa ne pristaja prav nikomur.

A z nekaj nasveti lahko to občutljivo obdobje vsaj nekoliko omilimo in bolje poskrbimo zase.

Vemo, kdaj bo prišla

Če nas menstruacija zaloti povsem nepripravljene, je situacija še bolj zoprna. Zato uporabljajte menstrualni koledarček. Najbolj priročne so aplikacije na pametnih telefonih – tudi aplikacija Mična ponuja intimni koledarček (najdete ga pod zavihkom aplikacije). Tako boste nekaj dni prej opozorjeni, da lahko pričakujete menstruacijo in zagotovo se boste v teh dneh izogibali belim hlačam ter v torbici nosili tampon in protibolečinsko tableto.

download.jpg

Jemo bolje

Bi najraje zavile v McDonald's in si privoščile pečen krompirček, hamburger in ocvrtega piščanca? A dobro vemo, da ima vse, kar zaužijemo med menstruacijo ogromen vpliv na telo in počutje. Solate in sadje bodo v tistih dneh telesu bolj prijale kot čokolade in bomboni.

punca_5.jpg

Pozabimo na alkohol

Morda bi nihanje razpoloženja najraje ustalile z nekaj kozarci vina, a alkohol lahko poslabša menstrualne sindrome. Lahko se zgodi, da bodo prsi še bolj občutljive, sami boste bolj utrujeni in razdražljivi. Zato naj bosta nekaj dni na sporedu le voda in čaj.

punca_4.jpg

Še dodatna nega kože

Z izjemo srečnic, ki nimajo nobenih težav s kožo, je večina takšnih, ki se jim prav med menstruacijo pojavi še kakšen dodaten mozolj. Zato se v teh dneh še bolj posvetite negi kože, predvsem čiščenju. Dobrodošel bo tudi piling obraza.

punca_2.jpg

Upoštevamo svoj ritem

Svoje telo poznamo bolje kot kdorkoli drug. Prav med menstruacijo je dobro, da mu še dodatno prisluhnemo. In četudi vsi strokovnjaki pravijo, da bo vadba omilila krče, če vam ne paše migati, potem počivajte.

punca_3.jpg

Avtorica: Da. M. 
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)