Ogljikovi hidrati, ki se jim ne izogibajte

Če si ne predstavljate življenja brez ogljikovih hidratov, potem jejte tele.

23.2.2016 ob 7:30

shutterstock_294121502.jpg

Na področju prehrane je trenutno veliko trendov, ki velevajo, katero hrano jesti in katero ne. Ena od teh je tudi ketonska dieta, ki temelji na čim večjem vnosu (zdravih) maščob in na čim manjšem vnosu ogljikovih hidratov.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Če sami menite, da takšen jedilnik ni za vas in imate radi ogljikove hidrate, ni prav nič narobe, če uživate v njih. Važno je le, da morda najdete najbolj zdrave različice, ki bodo koristile vašemu zdravju na dolgu rok. Če denimo obožujete krompir, ga zamenjajte za sladki krompir, testenine in riž uživajte v polnozrnati različici, prav tako kruh.

Mi smo zbrali še nekaj primerov ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez slabe vesti.

Sladki krompir. Odličen nadomestek navadnega krompirja vsebuje veliko vitamina A in kalija, bogat je z vitaminom B6, je odličen vir vitamina C in magnezija, vsebuje pa tudi nekaj vitamina D in železa. V kakšni obliki je najbolj slasten, si preberite TUKAJ.

Stročnice. Fižol, leča, grah, čičerika, ... poleg tega, da stročnice vsebujejo veliko kakovostnih ogljikovih hidratov, so zelo bogate tudi z vlakninami in beljakovinami. Odlična kombinacija, ki daje dober občutek sitosti. Stročnice pomagajo pri boleznih ledvic, jeter in sečnih poti, poskrbijo za energijo, krepijo srce in krvni obtok, uravnavajo metabolizem in imajo pozitiven učinek na črevesje.

Ovseni kosmiči. Vsebujejo ogromno vlaknin, urejajo prebavo, spobujajo izločanje vode, obenem pa se lahko pohvalijo s pomembnimi vitamini in minerali kot so fosfor, kalij, mangan, selen, folna kislina, vitamin E in železo, poleg tega pa so najbogatejši žitni vir kalcija.

Kvinoja. Podobno kot stročnice je tudi kvinoja polna vlaknin in beljakovin.  Poleg tega je dober vir prehranskih vlaknin in fosforja ter vsebuje visoko vsebnost magnezija in železa.

Banane. Za banane pravijo, da so pravi vir energije, saj so kot nekakšno gorivo pred vsako vadbo, zahvaljujoč naravnim sladkorjem, vlakninam in vitaminu B6. So tudi odličen vir kalija, uravnavajo prebavo in pomirijo želodec ter izboljšajo razpoloženje.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)