To je glavna težava Slovencev pri prehrani

Nutricionistka pravi, da slika prehranjevalnih navad Slovencev ni spodbudna.

6.1.2016 ob 7:30

shutterstock_175705112.jpg

Da se Slovenci ne prehranjujemo najbolj zdravo, ste gotovo že slišali. Na jedilniku namreč prevladuje sladko pekovsko pecivo (rogljički, mafini, zavitki, polžki, krofi ...), nezdravi sendviči in preobilni obroki. In ker vse pogostejša poročanja o tem ne pomagajo kaj dosti, smo za mnenje povprašali nutricionistko Heleno Okorn, ki nam je povedala, kaj je največja težava.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

"Obroki so neustrezno sestavljeni, njihova povprečna energijska vrednost je previsoka. Na naših krožnikih je preveč enostavnih in premalo sestavljenih ogljikovih hidratov, obroki vsebujejo preveč nezdravih maščob; zaužijemo premalo sadja in predvsem ne dovolj zelenjave," pravi Okornova in poudarja, da hrana vsebuje veliko preveč soli - priporočen vnos presegamo za kar 150 odstotkov!

Glavni problem je tudi način prehranjevanja, pravi. "Raziskave kažejo, da je ritem našega prehranjevanja neustrezen, saj so obroki neredni in jih radi izpuščamo, med njimi pogosto zajtrk, za katerega menimo, da je eden pomembnejših za naše počutje preko dneva."

Naša šibka točka je tudi pekovsko pecivo, ki se mu težko upremo.

Ne zavedamo se, da pravilna prehrana preprečuje bolezni

Nezdravo prehranjevanje vedno vodi v razvoj mnogih bolezni, česar pa se tisti, ki jih to žal doleti, zavejo šele, ko je že skoraj prepozno. O zdravi prehrani začnejo razmišljati šele, ko se je bolezen že razvila. "Z izbirami, ki jih delamo vsak dan in to večkrat dnevno, vplivamo na svoje zdravje. Pravilna izbira hrane dvigne tudi raven življenjske energije, izostri naš spomin in nas spravi v dobro počutje. A naučiti se moramo pravilno izbirati, kajti če je nečesa premalo ali preveč, lahko to vodi do različnih težav in bolezni," pravi sogovornica, ki še svari: "Vemo, da napačna izbira in količina maščob vplivata na pojavnost bolezni srca in ožilja ter raka debelega črevesa. Energijsko preveč bogata hrana s preveč maščobami in enostavnimi sladkorji vodi do prekomerne telesne mase in v debelost. Previsok vnos soli je pomemben dejavnik za povišan krvni tlak in je povezan z mnogimi boleznimi."

Vse to ste najbrž slišali že neštetokrat in gre skozi eno uho notri in skozi drugega ven. A gre za proces, ki SE ZGODI, če ne skrbite zase.


Zato raje izbirajte živila, ki telo negujejo, skrbijo zanj, ga krepijo in varujejo pred nastankom številnih kroničnih bolezni. "Zato želim še enkrat poudariti, da je hrana lahko naše zdravilo in gotovo zahteva primerno pozornost," še za konec dodaja Okornova.

Za lažjo orientacijo si preberite članek Navade fit ljudi, ki jim ni treba nikoli na dieto.

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)