Navade fit ljudi, ki jim ni treba nikoli na dieto

Začnite se prehranjevati pravilno in nikoli več vam ne bo treba na dieto. Na to besedo lahko kar pozabite.

9.12.2015 ob 7:30

shutterstock_341437580.jpg

Zadnje čase vlada prava poplava infomracij o tem, kakšna naj bi bila primerna, zdrava prehrana, ki bi nam omogočila fit življenje brez diet. A Slovenci kljub temu še vedno nismo najbolj ozaveščeni glede te teme, pravi nutricionistka Helena Okorn, magistra farmacije.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

"Bistveno je, da znamo iz množice informacij izbrati tiste, ki so objavljene ali kako drugače predstavljene s strani pravih strokovnjakov in temeljijo na podlagi različnih raziskav, dognanj in izkušenj," svetuje Okornova in dodaja, naj ne poslušamo vsakogar, ki se ljubiteljsko ali promocijsko ukvarja s prehrano, ter: "Zavedati se moramo, da ni vse enako dobro in enako priporočljivo za vsakogar. Naša naloga je dognati, kateri način prehranjevanja je najprimernejši zame in ta spoznanja spraviti na krožnik zdrave, uravnotežene in, seveda, okusne hrane."

shutterstock_298878659.jpg

In kako naj bi bil v praksi videti najboljši prehranjevalni način?

Nutricionistka pravi, da sledeči nasveti vodijo do ne preveč obremenjujočega prehranjevanja, s pomočjo katerega lahko pozabite na diete in odrekanja.

Obvezen zajtrk in manjši obroki večkrat na dan. "Tako bomo dan začeli napolnjeni z energijo, z enakomerno razporejenimi obroki pa si bomo zagotovili, da nivo naše energije ne bo padel. Obenem ne bomo le enkrat na dan sestradani dobesedno napadli zvrhanega krožnika in tako, ker se nismo mogli obvladati, pojedli mnogo več, kot bi potrebovali. Gotovo smo že spoznali ta občutek 'nabasanosti' po takšnem obroku. Verjetno je bil daleč stran od blagodejnega in polnega energije."

Poenostavimo. "Namesto, da se ukvarjamo s štetjem kalorij in tehtamo količine, razmišljajmo o krožniku, na katerem so živila barvitih odtenkov, raznolikosti in svežine. Tak pogled nam bo pomagal pri odločitvah. Osredotočimo se na hrano, ki jo imamo radi, in ji dodajajmo nove, sveže sestavine. Postopno bo naša hrana postala bolj zdrava."

Zmernost je ključnega pomena. "Če spreminjamo svoje navade, se ne lotimo vseh 'napačnih' navad naenkrat. Pojdimo postopno. Če globoko v sebi vemo, da pojemo denimo preveč sladkarij in naša telesna masa vztrajno narašča ter se končno odločimo, da naredimo nekaj v tej smeri, naredimo to počasi.  Sicer nam bo postalo težko, saj bo prepovedana hrana postala najbolj zaželena hrana. Sladkarije bomo videli vsepovsod, morda nam celo v sanjah ne bodo dale miru. Zato vzemimo posladek, vendar njegovo količino zmanjšajmo; lahko pa ga jemo manjkrat ali pa ga z nekom delimo. Sčasoma bomo opazili, da sladkarije niso tako pogosto v naših mislih in posledično na naših krožnikih. Morda bodo kakšen dan celo izginile iz naše prehrane, ne da bi to opazili."

Poslušajmo svoje telo. "Ali smo v resnici lačni ali le žejni? Popijmo kozarec vode in morda bomo ugotovili, da smo le žejni. Zaključimo hranjenje, preden smo popolnoma siti. Naši možgani potrebujejo določen čas, da nam sporočijo, da smo pojedli dovolj. Zato jejmo počasi."

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)