Revolucija? Naprava, ki pove, če hrana vsebuje gluten

Za ljudi, ki iz različnih razlogov ne jedo glutena, je lahko obisk restavracije pravi podvig. Tem bo nova naprava spremenila življenje.

3.1.2016 ob 8:00

nima_647.jpg

Ljudje, ki trpijo za celiakijo ali imajo kakšno drugo obliko intolerance na gluten, si morajo večinoma sami pripravljati hrano. V restavracijah se namreč lahko le ugiba, ali hrana vsebuje gluten ali ne, enako je ob drugih priložnostih, kot so denimo zabave, praznovanje obletnic, rojstnih dni, itd.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ravno zato so čez lužo, v San Franciscu, izdelali majhno napravo, ki vam lahko na licu mesta v dveh minutah pove, če je varno pojesti živilo na mizi ali ne. Razvili so jo strokovnjaki s prestižne tehnološke univerze MIT, Googla in celo znamke športnih oblačil, Nike-a. Gre za nekakšen mini prenosni laboratorij v velikosti dlani, ki testira manjše vzorce hrane in pijače.

Kako deluje? Vzorec hrane vstavite v mini predalček in ga potisnete v napravo, ki v dveh minutah na zaslonu pokaže smeškota, če hrana ne vsebuje glutena in žalostnega smeška, če je gluten prisoten. Naprava, ki se imenuje Nima, bo na trg prišla v začetku letošnjega leta, zanjo pa bo potrebno odšteti približno 230 evrov.

Avtorica: B. G.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)