Kako zdrava so zamrznjena in konzervirana živila?

Nutricionistka nam je pojasnila, kdaj in zakaj je povsem sprejemljivo kupiti hrano v pločevinki in tisto iz zamrzovalnika.

26.1.2016 ob 10:30

shutterstock_122557081.jpg

Ko se odločite za spremembo življensjkega sloga in želite uživati bolj zdravo hrano, se hitro porodita dve vprašanji: Kako zdrava so konzervirana in zamrznjena živila? Na spletu so si enotni - zamrznjena živila so povsem dobra odločitev, s čimer se strinja tudi naša sogovornica, nutricionistka Helena Okorn: "Pravilno zamrznjena živila ohranjajo svojo hranilno vrednost in če si v zimskem času postrežemo z zamrznjenim jagodičevjem, ki ga prelijemo preko skute, dodamo še orešček, imamo krasen obrok," pravi in dodaja, da so pravilno zamrznjena živila sestavni del naše kuhinje, zlasti v zimskem času, ko na vrtu ne moremo gojiti zelenjave in sadja, saj so živila zamrznjena načeloma takrat, ko so najbolj zrela in v svojem najbolj primernem času za uživanje.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ko pa pride do pločevink, zadeva ni tako preprosta, uživanje takšne hrane ima svoje prednosti in slabosti, pravi Okornova. "Hranilna vrednost živil se pri postopkih konzerviranja večinoma zmanjša in okus se nemalokrat razlikuje od svežega."

Glavna težava je, da se pri procesu konzerviranja zaradi izboljševanja teksture in okusa dodajata sol in sladkor, kar za naše zdravje ne prinaša nobenih koristi, kvečjemu mu škodi, opozarja sogovornica in svetuje: "Lahko si pomagamo s temeljitim izpiranjem živil pod tekočo vodo, saj tako izperemo sol. V zadnjem času obstajajo tudi utemeljeni pomisleki glede izpostavljenosti bisfenolu, ki ga vsebujejo konzerve in je zdravju škodljiv. Vendar, ker prehrana zopet ni le črno bela slika, si poglejmo svetlejšo plat. Če lahko izbiramo med takoj konzerviranim svežim, zrelim sadjem, zelenjavo in stročnicami ter temi živili, ki prihajajo na naše mize iz daljnih krajev, in so zaradi transporta obdelana z najrazličnejšimi postopki, potem bi obrnili list v prid konzerviranim živilom. Poleg tega so konzervirana živila včasih prikladnejša za uporabo, cenovno bolj ugodna in imajo (seveda neodprta) dolgotrajnejšo uporabnost."

shutterstock_256518622.jpg

Kaj pa superživila?

Ob spremembi prehranskega režima se kmalu porodi tudi vprašanje o superživilih, ki zadnja leta poplavljajo medije, trgovine in posledično tudi naše misli. Goji jagode, chia semena in maca kmalu najdejo mesto tudi v naši kuhinji, čeprav sami ne znamo povsem pojasniti, zakaj.

Gre sicer za povsem dobro izbiro, a to, kar nam dajo našteta "eksotična" živila, nam dajo tudi lokalna superživila za precej manj denarja. To je pač še eden izmed trendov, ki nas je povsem zasvojil. Superživila so namreč vsa živila, ki rastejo v aktualni sezoni in nam zato dajo ogromno hranilnih snovi. Okornova ob tem poziva, naj se vprašamo, ali je uživanje zgoraj omenjene superhrane dejansko potrebno? "Odgovor je jasen – če se želimo prehranjevati zdravo in uravnoteženo, poskrbimo najprej za osnovno dobro prehrano in če je potrebno, jo dopolnimo."

Zato svetuje: "Poglejmo, kaj nam ponuja zimski čas in za kar bi lahko rekli, da je superhrana domačega okolja. Mednje sodijo sezonska zelenjava (cvetača, ohrovt, zelje, brokoli, rdeča pesa, temne solate, repa) in buče, ki jih pripravimo v juhah, prikuhah, sladicah ali ostalih samostojnih jedeh; zraven uživajmo česen in čebulo."

shutterstock_274698317.jpg

Še nekaj njenih priporočljivih živil v zimskih dneh:

  • Naj dnevno ne manjka citrusov (pomaranče, mandarine, grenivke) zaužitih v kosih ali stisnjenih v raznovrstne sokove, ki jim dodamo ingver,
  • posezite po temnih čokoladah, bogatih z antioksidanti; naj vsebujejo več kot 60 odstotkov kakava: temnejša je čokolada, boljša je, saj taka večinoma vsebuje manj maščob in sladkorja,  
  • jagodičevje je bogato s polifenoli, ki imajo protivnetni in antioksidantni učinek, posezite po zamrznjenih borovnicah, malinah, brusnicah,
  • omega 3 polinenasičene maščobne kisline so odlična hrana za srce, sklepe, spomin. Vsebujejo jih mastne morske ribe in nekatera živila rastlinskega izvora kot so laneno olje in orehi, vendar so rastlinski viri za naše telo mnogo slabše uporabni. Obstaja pa vrsta prehranskih dopolnil: pri njihovi izbiri bodimo pazljivi, saj se po kvaliteti zelo razlikujejo.

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)