1.1.2016 ob 2:00
Nobena novost ni, da zdravje in lepota prihajata s krožnika. In če želite pozimi biti zdravi ter se hkrati ponašati z lepo poltjo, kar največkrat jejte rdečo peso, brstični ohrovt, hruške in buče.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Rdeča pesa je idealna zimska hrana, saj vsebuje veliko vlaken, vitamina C, magnezija, železa in fosforja. Vsi ti pospešujejo presnovo in s tem izločanje strupenih snovi iz telesa, zlasti iz limfnega sistema. Gomolj te rastline v celicah dvigne raven kisika in je zato idealno živilo za slabokrvne posameznike, pozitivno pa vpliva tudi na videz polti, ki je zaradi rdeče pese lepša in čistejša.
Brstični ohrovt je bogat z vitaminom E, antioksidanti in železom, vsebuje pa tudi beljakovine, folno kislino, cink in magnezij. Zaradi svoje sestave krepi imunski sistem ter hkrati izboljšuje videz in kvaliteto las.
Zimske sorte hrušk, ki so se od jeseni medile v kleteh, spodbujajo prebavo in čiščenje organizma. Glede na to, da so izjemno bogate z vlakninami, pomagajo pri vzdrževanju prave ravni sladkorja v krvi in premagujejo željo po nezdravih slaščicah.
Buče, ki jih še imate v kleti ali na pol pripravljene čakajo v skrinji, pa so bogate z beta karotenom. Ta pozitivno vpliva na kožo, izboljšuje njeno teksturo ter jo varuje pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Vsebujejo tudi veliko kalija, vitaminov B kompleksa ter cinka, ki spodbujajo nastajanje kolagena ter preprečujejo pojav aken, ki so pozimi običajno še bolj izrazita težava kot v toplejšem delu leta.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar