22.4.2015 ob 1:00
Že veliki grški pesnik Homer je hruško poimenoval darilo bogov, tudi dandanes jo nutricionisti priporočajo kot izjemno hranljivo živilo. In čeprav sodi med najbolj zdravo sadje, je malce zapostavljena. Morda vas bodo sledeči razlogi pripravili do tega, da boste hruške jedli večkrat.
Zdrave so za srce
Srčne bolezni sodijo med poglavitne razloge za smrt v sodobnem svetu. Verjeli ali ne, zgolj ena hruška pa je dovolj, da vas obvaruje pred možgansko in srčno kapjo. Bogata je namreč z vlakni, ki pomagajo ohranjati zdravo srce, nižajo krvni tlak ter nivo slabega holesterola v krvi.
Dobre so za oči
Zaradi velike količine antioksidantov in vitaminov sodijo hruške med najboljša živila, ki ščitijo in negujejo vaše oči. Več raziskav je pokazalo, da hruške znatno znižajo tveganje za starostno degeneracijo rumene pege, ki lahko vodi v izgubo vida.
Dvignejo energijo in pozitivno vplivajo na možgane
Polovica hruške vsebuje 15 odstotkov priporočene količine dnevnega vnosa bakra, minerala, ki pomaga ohranjati zdravje živčnega sistema ter povečuje mentalno moč. Prav tako so bogat vir glukoze in fruktoze in pomagajo ohranjati pravo količino energije v telesu. Če torej zjutraj pijete smuti, mu obvezno dodajte hruško. Ali pa še bolje - pojejte kar cel sadež.
Pomagajo pri zaščiti pred diabetesom
Imajo nizek glikemični indeks in preprečujejo, da bi sladkor v krvi narastel preveč. So nizkokalorične ter spodbujajo hujšanje in krepijo imunski sistem.
Ščitijo pred rakom
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomagajo pri zaščiti pred različnimi vrstami raka, tudi pred rakom dojk in rakom debelega črevesja. Bogate so z antioksidanti ter ščitijo celice pred prostimi radikali, učinkovite pa so tudi v zaščiti pred pljučnim rakom in rakom na želodcu.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar