Zakaj moški prijaznost zamenjujejo s spogledovanjem

Za to, da moški žensko prijaznost zamenjujejo s spogledovanjem, je kriva evolucija.

26.10.2015 ob 1:00

shutterstock_217530496.jpg

Zagotovo ste se že znašli v situaciji, ko ste bili v pogovoru z moškim prijazni in ustrežljivi, on pa je bil prepričan, da se z njim spogledujete.


Že slediš Mični na Facebooku?

Niste edini, kajti kar 90 odstotkov žensk je že doživelo podobno izkušnjo, znatno manjši pa je ta delež pri moških. Resnica je namreč, da ti prijaznost zamenjujejo s flirtanjem, znanost pa pojasnjuje, zakaj je tako.

shutterstock_171887069.jpg

Odgovor je v evoluciji

Ekipa norveških psihologov se je pozabavala s to romantično skrivnostjo in ugotovila, da odgovor ponuja evolucija. "Moški so razvojno naravnani tako, da še tako majhen znak ženske pozornosti doživljajo v seksualnem smislu in v njem vidijo možnost za reprodukcijo," so povedali strokovnjaki. Če se ženska v resnici z njimi spogleduje, imajo namreč več možnosti, da bi imeli potomce, na katere bi prenesli genski material. Raje se torej zmotijo, kot da bi si dopustili zamuditi priložnost, bi lahko rekli.

One so previdne

Pri ženskah pa se je skozi evolucijo razvila znatno slabša zaznava spolnega interesa, saj bi, če bi se zapletle z napačnim moškim, tvegale nosečnost in vzgojo otroka brez moške pomoči. Prav tako nočejo izpustiti priložnosti za zvezo z drugim, boljšim, ki bi jim lahko bolj ustrezal. One so skratka previdnejše ali, kot bi zagotovo rekli moški, izbirčnejše.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)