Znanstveniki: moški bi morali spati goli

Večina se ne zaveda vseh pozitivnih učinkov spanja brez oblačil.

29.9.2015 ob 1:30

shutterstock_165232076.jpg

Po nekaterih podatkih le nekaj več kot 10 odstotkov ljudi spi povsem golih. Kar je škoda, saj ima spanje brez spodnjega perila in pižame na zdravje številne pozitivne učinke. Poglejte, kako deluje na moške.


Že slediš Mični na Facebooku?

Boljši spanec."Morda vas bo, ko boste legli med mrzle rjuhe, nekoliko streslo, a hladnejše okolje je za spanje dobro," pravi dr. W. Christopher Winter, ameriški strokovnjak za zdravljenje motenj spanja. Telo se namreč na začetku počitka ohlaja, proti jutru pa se temperatura organizma nekoliko dvigne. Prav oblačila to ovirajo in s tem motijo tudi spanec. "Odvrzite torej pižamo in telesu omogočite neovirano izvajati vse procese med nočnim počitkom."

shutterstock_31247500.jpg

Izboljšajte presnovo. Hladno telo ponoči spodbuja presnovo, so leta 2014 strokovnjaki zapisali v publikaciji Diabetes. Dokazali so namreč, da je pri ljudeh, ki spijo v hladu, v primerjavi s tistimi, ki spijo v topli sobi, v telesu dvakrat več zdravih maščob, ki so ključne za uravnavanje telesne temperature. "Ob spanju brez oblačil je učinek enak," je povedal vodja raziskave Francesco S. Celi.

Ščitite svoja moda. "Spanje v tesnem spodnjem perilu izzove vnetja tam, kjer bi si jih najmanj želeli," opozarja Brian Steixner, urolog iz Atlantic Cityja. V ozkih spodnjicah se namreč ustvarja toplo in vlažno okolje, ki je kot nalašč za bakterije. Porušeno bakterijsko ravnovesje povzroča vnetje, ki se kaže kot srbeča in rdeča koža na testisih. Temu se je mogoče izogniti s spanjem brez pižame in seveda tudi brez spodnjega perila.

shutterstock_31491958.jpg

Varujete spermo. "Najboljša sperma nastaja v okolju, v katerem je temperatura ravno prava," pravi dr. Steixner. Optimalna temperatura je od 35 do 35,5 stopinje Celzija, kar je nekaj manj kot telesna temperatura. Kadar so moda v preveč toplem okolju, trpi kakovost sperme, so dokazali finski znanstveniki, ki so se osredotočili na moške, ki pogosto obiskujejo savne. Tudi ozko perilo je lahko krivo za pregrevanje mod, kar bi morali upoštevati zlasti moški, ki načrtujejo povečanje družine.

Tesnejši odnos z drago. Stik kože s kožo druge osebe v možganih spodbuja nastajanje oksitocina, so dokazali švedski znanstveniki. Ta snov v telesu zavira stres, krepi občutke povezanosti in spodbuja spolno slo, pravijo znanstveniki. Kajti, bodimo odkriti, stikanje dveh golih teles običajno sproži zanimivo vzajemno dejavnost ...

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)