Čudovite ideje za tapete, ki dajo domu novo dušo (foto)

Sodobni domovi in pohištvo se nagibajo k minimalizmu. Malo barv in ostre linije pa lahko prostor hitro naredijo hladen in brez duše. Tapete so odličen način, kako to začiniti.

4.3.2019 ob 5:33

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna4.jpg

Minimalistična oprema v dveh barvah in odsotnost dekorja lahko hitro delujejo hladno. Na drugi strani pa med dekoriranjem lahko hitro zaidemo v okraševanje s predmeti, ki ne služijo ničemer, ampak zgolj nabirajo prah.

Ena od vedno zabavnih idej, kako popestriti svoj prostor, ne da bi ga polnili z nepotrebno šaro, so klasične tapete, fototapete in stenske nalepke. Z njimi lahko pokažete kreativnost in poživite prostor.

Niso pa zgolj fotogenična popestritev, ko gre za novo domovanje. So tudi elegantna rešitev, če želite prenoviti dom brez večjih del in finančnih vložkov. S tapetami in nalepkami namreč lahko preoblečete tudi kose pohištva, na primer kuhinjske omarice, police in hladilnik.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna3.jpg

Pester izbor tudi pri nas

Kje najdete pester izbor podobnih tapet pri nas? Tu je nekaj prodajaln, ki so vam lahko v pomoč: tapete Hamler iz Ptuja, salon Interstille v Ljubljani, trgovina Tapete dekor, ki jo najdete v Kopru in na Ptuju, salon Svet dekorja iz Mengša, dober izbor pa imajo tudi spletne trgovine kot so Vivre, Stenska nalepka ter Mali zakladi – pri teh boste našli najbolj ljubke različice za otroške sobice.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna6.jpg

Odlična ideja za spalne prostore

Kje bi jih uporabila Mična? Na primer v spalnici. Spanje med štirimi stenami lahko popestrite tako, da steno, ob katero je naslonjena postelja, izpostavite z barvno nalepko.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna7.jpg

Z njimi lahko popestrite tudi otroške sobe, bodisi s poučnimi podobami, na primer zemljevidom sveta, živalskim svetom, črkami in številkami, ali pa s preprostimi liki, ki bodo steni dodali globino. Te majhne krogce, trikotnike, kapljice, srčke in druge mini nalepke ob menjavi tudi najlažje odstranite.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna5.jpg

To bo drugod po stanovanju najlepše izpadlo, če izberete najbolj vidno in izpostavljeno steno, ki jo preoblečete s tapeto. Mimogrede, če boste uporabili tapeto oz nalepko, ki se je ne nanaša z lepilom, ampak samolepilno, jo boste lahko, ko se je naveličate, tudi elegantno odstranili in zamenjali z novo.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna2.jpg

Opečnata stena, ki to ni

Poleg različnih motivov, lahko stene preobrazite tudi v nekaj, kar niso. Običajno betonsko oziroma knauf steno lahko oblečete v opeko ali pa prevlečete s tapeto, ki je videti kot les. Možnosti je ogromno.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna1.jpg

Drznost v dnevnem prostoru

Medtem ko pri spalnici navadno izbiramo bolj nežne tone in umirjene motive, si lahko v dnevnem prostoru privoščite nekaj močnejšega. Tudi temnejšega. Vedite, da bo temnejša stena nekoliko pomanjšala prostor, vendar če s tapeto okrasite zgolj eno steno, to ne bo tako očitno. Pobrskate lahko med različnimi motivi, od cvetja do listja – hit zadnjih nekaj sezon je list monstere.

tapete_stena_stenske_nalepke_stanovanje_dekor_micna8.jpg

Kaj pa strop? Zakaj pa ne!

Da se ne boste omejevali zgolj s štirimi stenami, dodajte še peto! Kaj če bi okrasili kar strop? Morda z oblaki ali pa s čim povsem nepričakovanim. Zakaj pa ne! pustite domišljiji prosto pot in spustite v dom malo drugačnosti.


Avtor:
F. M.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Prej in potem: Ko babičino stanovanje postane čudovit dom za mlad par (foto) ALI Foto: Imenitno prenovljeno stanovanje v centru Ljubljane, kjer živijo plamenci

PRIPOROČAMO TUDI: Se da iz polkleti ustvariti svetlo stanovanje? Da! Oglejte si ta dom v srcu Ljubljane (foto)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)