Tri neverjetne posledice seksa

Po dobrem orgazmu bo vaš voh občutljivejši, morda pa boste izgubili spomin.

27.2.2016 ob 1:30

shutterstock_70931083.jpg

Ko doživite orgazem, v vašem telesu pride do veliko sprememb, nekatere vas bodo morda presenetile. Poglejte si tri malce neobičajne posledice dobrega seksa.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Izrazitejši voh

Ko doživite orgazem, se v telesu sprošča hormon prolaktin, ki med drugim okrepi čutilo za voh. V publikaciji Biological Psychology objavljeni rezultati so pokazali, da je količina prolaktina v organizmu po seksu ali masturbaciji do 400 odstotkov višja kot sicer, čutilo za voh pa zato občutljivejše.

Malodušje po seksu

Večinoma po seksu čutite sproščenost, evforijo, srečo in celo zaspanost. Nekatere, zlasti ženske, obide tudi poseksualna otožnost, odkriva raziskava, katere izsledke povzema publikacija Sexual medicine. Te občutke strokovnjaki opisujejo kot malodušje, živčno napetost ali celo agresijo po telesni ljubezni. Raziskava, izvedena med 230 študentkami, je pokazala, da 46 odstotkov žensk vsaj enkrat v življenju okusi simptome poseksualne otožnosti, približno pet odstotkov jo občuti vsaj enkrat mesečno.

Amnezija

Gre za popolno izgubo spomina. Do tega pride zaradi slabega dotoka kisika v možgane po orgazmu, kar vpliva na možganski center za spomin. Pojav je redek in na 100.000 ljudi doleti le tri do pet oseb letno, najdovzetnejše zanj pa so ženske po petdesetem letu. Ta oblika amnezije je le začasna in se običajno ne ponavlja, pravijo strokovnjaki in dodajajo, da izguba spomina traja le nekaj ur, nato se zadeve v malih sivih celicah normalizirajo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)