Tako seks vpliva na zdravje

Ko boste spoznali, kako seks vpliva na zdravje, ga boste imeli še raje.

10.1.2016 ob 1:30

shutterstock_194932241.jpg

Krepi razmerje, zagotavlja občutke sreče in obljublja prijeten počitek. Vse to in še več prinaša seks, ki pa pozitivno vpliva tudi na fizično zdravje. Poglejte si nekaj načinov, kako deluje nanj.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Proti gripi. Seks krepi odpornost in pomaga organizmu pri bitki z virusnimi obolenji, kot sta gripa in prehlad. Tako v preventivnem smislu, kot tudi tedaj, ko vas ti že napadejo, saj pospešuje prebolevanje okužb.

Blaži stres. Številne raziskave so pokazale, da oba spola bolje prenašata stresne situacije po noči, v kateri je bilo med rjuham vroče. Spolni akt namreč v telesu zniža količino hormonov stresa in povečuje količino hormonov sreče, učinek pa je opazen še cel naslednji dan. 

Krepi libido. Večkrat, kot boste uživali v seksu, večkrat si boste želeli akcije. Ne samo zato, ker vaja dela mojstra, pač pa tudi, ker zaradi pogostosti spolnega odnosa naraste libido. 

shutterstock_146988620.jpg

Proti bolečinam. Ko vas bo naslednjič bolela glava, se predajte seksu. Je namreč naravni analgetik. Med njim se v telesu poveča količina endorfinov, ki so zaviralci bolečin, delujejo takoj ter so brez stranskih učinkov. 

Pomlajuje. Raziskava na univerzi Edimburg je pokazala, da so pari, ki vsaj štitikrat tedensko skočijo med rjuhe, videti do 10 let mlajši od tistih, ki ne. Seks namreč v telesu povečuje količino adrenalina in dopamina, zaradi teh pa polt preprosto blesti. 

Varuje srce. Pri osebah, ki vsaj dvakrat na teden uživajo v seksu, je za 45 odstotkov nižje tveganje za srčno kap, v primerjavi s tistimi, ki se mu iz takšnega ali drugačnega razloga odrekajo. Reden seks niža krvni tlak, ter s tem varuje tako zdravje srca kot možganov.

Pomaga pri hujšanju. Malo akcije je odličen način za taljenje kalorij. Raziskava univerze v Montrealu je pokazala, da med 24-minutnim seksom moški porabijo do 104, ženske pa do 67 kalorij.

Boljši spanec. Francoski nacionalni inštitut za zdravje in medicinske raziskave je dokazal, da je seks odlično uspavalo. Med njim se sproščajo številni hormoni, ki pomagajo do normalnega spalnega ritma. Svoje pa seveda prida še utrujenost.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)