Miti o analnem seksu

Ga tudi vi ne marate zato, ker ga ne poznate?

31.5.2018 ob 6:30

shutterstock_324126602.jpg

Tistega, kar je odeto v tančico skrivnosti, nas je najbolj strah. Še bolj, če verjamemo v katerega od mitov, ki kroži o skrivnostni zadevi. Tu je nekaj najpogostejših o analnem seksu. Takšnih, ki vam najbrž stojijo na poti, da bi ga preizkusili. 

Je boleč. Če boste imeli dovolj lubrikanta, boste sproščeni in ne bosta hitela, analni seks ne bo boleč, meni ginekologinja Alyssa Dweck iz medicinske šole Mount Sinai. Res je, da anus ni tako prožen kot vagina, a s primerno tehniko penetracija vanj ne bo povzročala bolečin.

Ker ženske nimajo prostate, jih ne pripelje do orgazma. Še eno napačno razmišljanje. "Užitek ob analnem seksu še zdaleč ni povezan zgolj s prostato," meni Dweckova. Tudi v anusu je nešteto živčnih končičev, stimulacija katerih lahko pripelje do spolnega vrhunca. Tako moških kot žensk.

Kondom je odveč. Tveganje za zanositev med analnim seksom je res neznatno, a tveganje za okužbo, s katero od spolno prenosljivih bolezni ni izvzeto, nasprotno. Med penetracijo namreč lahko na stenah anusa pride do ranic, skozi katere bakterije ali virusi pridejo v kri. Kondom je torej obvezna oprema tudi pri tej obliki odnosa. Zlasti, če gre za naključno srečanje. Poleg tega je penetracija z njim bolj tekoča, ne pozabite pa ga zamenjati, kadar z analnega prehajate na vaginalni seks. 

shutterstock_345419429.jpg

Umazano bo. "Možnost, da bi penis prišel v stik z blatom, res obstaja, a je minimalna," pravi ginekologinja. Z njo se strinja tudi spolna terapevtka Tammy Nelson, ki dodaja, da je blato v črevesju tako visoko, da ga s penisom, prsti ali spolnimi igračkami ni mogoče doseči.

Anus se bo razširil. "Tudi to ne drži. Njegovo tkivo je elastično, mišice, ki analno odprtino obdajajo, pa so močne, zato se oboje po odnosu skrči na prvotno velikost," tolaži Dweckova. 

Heteroseksualni moški ga ne marajo. Homoseksualni moški so seveda tisti, ki prakticirajo analni seks, heteroseskualnim pa naj ne bi bil tako pri srcu. "Tudi to je mit, morda podkrepljen tudi s predsodki. V resnici pa tudi heteroseksualni moški zaradi stimulacije prostate uživajo v tej obliki spolnega odnosa. Prav tako kot v oralnem razvajanju ali vaginalni penetraciji," še en mit razbija Tammy Nelson.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)