PolonaPolona: Hudomušne skodelice s karakterjem, ki so očarale Slovence

Če na Instagramu sledite vsaj eni slovenski trendsetterki, blogerki ali ljubiteljici lepega, ste zagotovo že naleteli na bele skodelice za kavo s hudomušnimi portreti. Pod znamko PolonaPolona jih ustvarja – Polona, kdo pa drug.

3.12.2016 ob 7:05

_DSC0217.JPG

Bi spili kavo s Prešernom, medtem ko vam mrmra znano vižo o trtah in brhkih Slovenkah? Kaj pa z Jovanko, njeno slavno pričesko in Titom? Polona Pačnik je simpatične skodelice brez večjih pričakovanj začela ustvarjati pred štirimi leti, ko je na prvih deset kupljenih belih skodelic s flomastrom narisala prve portrete. A od takrat se je spremenilo marsikaj.

Ker je kava najboljša v fini družbi in s ščepcem humorja

Danes jih zanjo proizvajajo v imenitnih fabrikah porcelana med Češko in Hrvaško. In ja, lahko jih operete tudi v pomivalnem stroju. In pogrejete v mikrovalovki. Portrete riše sama, na svojo skodelico kave pa vedno posede osebo, ki jo navdihuje in bi z njo tudi v resničnem življenju z veseljem spila kakšno podaljšano. Če bi to le bilo mogoče.

_DSC0204.JPG

Skodelic pa ne krasijo le portreti oseb, ki so nam tako pri srcu. Polona jim doda še karakter. Vsakemu prišepne kakšen hudomušen verz, ki bi prav verjetno lahko nekoč resnično prišel iz njegovih ust. Poleg slovenskega trga se je PolonaPolona razširila še v Nemčijo, Avstrijo, na Hrvaško in Češko, seveda pa je tu še prodaja prek spleta.

Od pariške mode do skodelic z osebnostjo

In kaj je počela pred hudomušnimi skodelicami? Petindvajset let po tem, ko se je rodila v Ljubljani, je v Parizu končala študij mode in modne ilustracije. Naslednjih petnajst let je žonglirala med kostumografijo, modo, gospodinjstvom, gradbeništvom, risanjem, pisanjem, otroci, možem, psom in krediti.

_DSC0220.JPG

"Par let nazaj mi je verjetno padla cegla na glavo med spanjem in sem dobila to prima idejo, da bom delala skodelice z osebnostjo. Sem si rekla: znam dobro risat, pa fino pisat, res rada pijem kavo, drugih znanj pa za posel s skodelicami najbrž ne potrebujem," pravi šaljiva umetnica, ki nam je na predstavitvi nove kolekcije v ljubljanskem bistroju Bazilika ob skodelici kave in slastni Bazilikini piti zaupala, da takšen posel sicer zahteva precej več dela in pridnih rok, kot si je na začetku morda zamišljala.

Koga vse ujamete na odmoru za kavo, preverite v galeriji.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)