Najlepše vrečke iz blaga slovenskih oblikovalk

Obdobje, ko smo iz trgovin vlekli zvrhane plastične vreče, je za nami. Kako (p)ostati prijazni do okolja? Z vrečkami iz blaga slovenskih oblikovalk!

21.2.2019 ob 8:46

knjiga-na-dan-micna_torba_vrecka_iz_blaga6.jpg

Z letošnjim letom so v trgovinah ukinili brezplačne nosilne plastične vrečke. Namen tega je predvsem zmanjšanje potrošnje odpadne embalaže in smetenja. A spremembe v vedenjskih vzorcih potrošnikov so počasne in sem in tja se nam še vedno zgodi, da se v trgovino odpravimo brez vrečk.

Imamo torej tri možnosti. Da jo kupimo (in s tem v svet pošljemo še več plastike), da stvari nerodno naložene v naročju nesemo iz trgovine ali pa najboljša – da začnemo misliti vnaprej.

Na srečo so naši možgani povsem sposobni prilagajanja in navajanja spremembam. Tako kot smo se s časom naučili, da so naši novi pametni telefoni požrešnejši od starih in se moramo zavestno spomniti, da jim pravočasno napolnimo baterijo ali pa v torbico vržemo polnilnik, se lahko navadimo tudi na to, da pred odhodom v trgovino spakiramo še vrečko iz blaga.


Bistveno je, da jih uporabite večkrat!

Pa so nakupovalne vrečke iz blaga res prijazne okolju? Če gledamo iz vidika proizvodnje in distribucije, v resnici niti ne. In v iskanju dobičkov lahko tudi hitro pride do zlorab okoljevastvenih praks.

Ob ukinitvi plastičnih vrečk je namreč na trg prišel kup poceni vrečk za načeloma večkratno uporabo, ki naj bi jih nadomestile. A vse skupaj je medvedja usluga, če tudi te vrečke uporabimo le nekajkrat, nato pa jih zavržemo.

Bistveno je torej, da si omislite vrečko, ki bo dovolj trpežna in kakovostna, da jo boste uporabljali več let! Takšne vrečke torej niso potrošno blago. In z njimi ne smemo ravnati kot s plastičnimi, ki jih zavržemo morda že po prvi uporabi, sicer nismo naredili ničesar.

V tem duhu smo zbrali nekaj vrečk domače kreative, ki vam bodo tako všeč, da jih zagotovo ne boste kar tako izgubili in zamenjali z novimi.

Knjiga na dan

knjiga-na-dan-micna_torba_vrecka_iz_blaga5.jpg

Te dni so našo pozornost pritegnile vrečke iz blaga znamke Knjiga na dan. v resnici je šlo najprej za knjigoljubsko gibanje. Knjiga na dan je nastala z namenom spodbujanja skupnosti k branju in hkrati iz želje, da se naučimo iz natrpanega urnika odmeriti tudi nekaj časa zase.

Tako kot spodbujajo naše bralne navade, pa si želijo v dobri kondiciji obdržati tudi naš planet. V ta namen so nastale bombažne vrečke. Vrečka z motivom je narejena iz 100 % organskega bombaža in potiskana z obstojnim tiskom, ki se ne lomi, nas pa so najbolj navdušile s hudomušnimi napisi in potiski.

My Mia Bags

my-mia-bags-micna_torba_vrecka_iz_blaga3.jpg

Mia in Anja sta mladi ustvarjalni sestri, ki sta svoj majhen hobi spremenili v svoje sanje. Vse skupaj se je začelo, ko si je Anja kupila bombažno vrečko ter prosila Mio, naj nanjo nariše mački. Ko so čudovito vrečko videle še Anjine prijateljice, so jih želele tudi one.

Tako se je majhen hobi kmalu spremenil v njune sanje, v By Mia bags blagovno znamko. V njuni ponudbi so najpopularnejše bombažne vrečke z "unicorn" in "bad hair day" motivom, biološke vrečke, prevleke za blazine, bombažni nahrbtniki, zvezki in printi z ilustracijami.

Frachella

frachella-micna_torba_vrecka_iz_blaga4.jpg

Za enimi najbolj znanih nahrbtnikov, ki jih boste srečali na ulici, stojita Mateja Škraba in njena znamka Frachella. Ličnim nahrbtnikom v različnih barvah poseben pečat dajejo resice in cofki. V Frachellini kolekciji pa je tudi povsem običajna vrečka iz blaga, ki jo lahko pospravite kamorkoli.

Mimogrede, Mateja je skupaj s prijateljico Mateio Kogoj oblikovala tudi kolekcijo kopalk, ki so prav tako eden vročih kosov tega poletja.

3 Ptice

3_ptice_micna_torba_vrecka_iz_blaga2.jpg

3 Ptice je trajnostno naravnana slovenska znamka, ki jo ustvarja Anita Pukšič. Ustvarjena je za ljudi, ki jim je mar za svet. V upanju, da so njeni trajnostno naravnani izdelki ena izmed malenkosti, ki prispeva k lepšemu in čistejšemu svetu, Anita ustvarja ročno poslikane ali potiskane platnene torbe in nahrbtnike z zanimivimi napisi, majice iz organskega bombaža in modne dodatke, zašite iz rabljenih oblačil ali ostankov blaga.

Sara Wired

sara-wired-micna_torba_vrecka_iz_blaga1.jpg

Njene ilustracije so največkrat humorne in cinične. Največkrat so črno bele, izdelane z markerji in črnilom, zadnje čase pa nekatere nadgrajuje tudi z barvo.

Njen slog boste prepoznali predvsem po ogromnih, črnih, stiliziranih očeh in po vplivu pop kulture, mode, risanih junakov, ter seveda njene mačje kraljične. In zdaj njene ilustracije najdete tudi na torbah iz blaga!


Avtor:
Maja Fister
Foto: arhiv ustvarjalk

Preberite še: Zmagovalca Eme 2019 na Evrovizijo v Tel Aviv s kolesom? ali pa Lepa afna odkrito z Ulo: Vedno več mladih je utrujenih in izgorelih. Ne bi bila rada tam.

Priporočamo tudi: Kako mi je gledanje ljudi v oči spremenilo življenje (piše: Manca Čampa Pavlin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)