Kultne torbice, ki imajo največ ponaredkov

Šest torbic, ki so pustile pečat v modni industriji in navdihnile marsikatere oblikovalce.

7.12.2017 ob 6:25

1-min.jpg

Modni trendi se spreminjajo tudi pri modelih torbic in modne zapovedi, ki jih na brvi prinesejo prestižne blagovne znamke, hitro posvojijo in skopirajo tudi nizkocenovne verige trgovin s hitro modo. Medtem ko bi za prestižne in ikonične torbice odšteli od štiri- do šestmestne številke, se je trg s hitro modo še hitreje odzval s številnimi kopijami, ki po kakovosti sicer niso prav blizu originalom, po videzu je več kot očitno, kje so oblikovalci pobrali navdih za dizajn, po ceni sodeč pa je vsem jasno, da gre za imitacije.

Poglejmo, katere ikonične torbice so doživele največ posnemanja in kaj je sploh navdahnilo njihov nastanek.

2-min.jpg

Birkin 

Ikonična Hermesova birkinka je ena najbolj zaželenih, pa tudi najpogosteje kopiranih torbic in le redkim, ki so prišle pred ali za njo, je uspelo doseči njen kulten status. Nastala je leta 1981, ko je bil Hermesov direktor Jean-Louis Dumas na letu iz Pariza v London priča nesreči, ki se je pripetila igralki in pevki Jane Birkin. Ko je v predal za prtljago pospravljala svojo torbico, so namreč iz nje popadale vse njene stvari in ideja za torbico z varnostnim paščkom je bila rojena, prav tako pa je dobila tudi ime. Birkinka je danes zaradi svoje cene simbol premožnih – njene cene se gibljejo med 10 tisoč in 250 tisoč evri, na leto jih izdelajo le omejeno število, čakalna doba za nakup pa je okoli šest let. Kultna torbica je navdušila številne zbiratelje, Victoria Beckham jih ima v lasti več kot 100, lani pa je anonimni azijski zbiratelj podrl rekord najdražje torbice, ki so jo kdajkoli prodali, saj je birkinko iz krokodiljega usnja, ki jo krasi 242 diamantov, kupil za 267.005 evrov.

2a-min.jpg

Kelly

Čeprav je še ena Hermesova kultna torba najprej zaživela z drugim imenom, ji je končnega nadela slavna Grace Kelly. Prvič so jo na konjskih dirkah ujeli že davnega leta 1892, šele leta 1930 je postala popotniška torba, leta 1956 pa je prišla Grace Kelly. Paparaci so jo namreč ujeli, kako je prav s to torbico poskušala zakriti nosečniški trebušček in legenda je bila rojena. Torbo so leta 1977 preimenovali v Kelly, po dami, ki je sicer sinonim ženstvenosti in elegance.

3-min.jpg

Speedy 

Zagotovo ste že pred leti po mestnih ulicah ujeli kakšno dekle z Louis Vuitton torbo, a ste na podlagi njenega preostalega stajlinga sklenili, da je njena Speedy torbica čisti ponaredek. Gre za enega najbolj klasičnih in prepoznavnih modelov iz temno rjavega usnja s svetlejšim odtenkom logotipa, večkrat odtisnjenega po celotni površini torbe. Cena originalne Speedy torbe se giblje okoli 1200 evrov. Poleg skoraj identičnih kopij, ki so se po ulicah prodajale tudi za 20 evrov, je trg danes preplavljen s kopijami, ki morda niso več istih barvnih odtenkov, zagotovo pa jim je skupna vsaj oblika.

4-min.jpg

2.55 

Chanelka! Sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja je izpod rok Coco Chanel nastala ena najbolj legendarnih torbic v zgodovini modne industrije, slavni model 2.55, ki je ime dobil po datumu svojega nastanka, februar 1955. Ta prešita torbica z zlato ali srebrno verigo je še vedno predmet poželenje številni trendsetterk po vsem svetu, neskončno povpraševanje pa je njeno ceno zavihtelo med tri in pet tisoč evrov, odvisno od njene velikosti. Najdete jo v Chanelovih butikih, sicer pa jo v temnejših kotičkih ulic pa tudi vsaki drugi trgovini s hitro modo in nekaj minimalnimi spremembami pri obliki – na primer brez logotipa, seveda – in velikimi razlikami pri kakovosti, najdete za pičlih 20 evrov.

5-min.jpg

Trapeze in Luggage

Modna hiša Céline je s svojo torbo, ki so jo njeni obliki na čast poimenovali Trapeze, zadela terno. Njeno obliko so pravzaprav skopirale tudi druge velike modne hiše, ne le nizkocenovne verige s hitro modo. Cena originala se giblje okoli dveh tisočakov, medtem ko je kitajski trg v dizajnu videl velik potencial in svoje primerke začel prodajati za 300 evrov. Poleg trapezke pa so vojno kopij doživele tudi kvadratne Luggage torbice. Se kakšna od naštetih najde v vaši omari?

Avtor: Maja Fister

Foto: GettyImages


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)