Ema Zupan: Gorenjka, ki je namesto diplome iz sladkega hobija ustvarila uspešen posel

Ema Zupan svoje slaščičarsko podjetje Emazing Creations vodi komaj leto in pol, od prve tortice, ki jo je kdajkoli spekla, do odprtja danes uspešnega podjetja, pa je preteklo le 9 mesecev!

17.6.2018 ob 7:33

ema_zupan_emazing_creations_torte_porocne_torte_sladice_slascice_popcakes32.jpg

Če ste sodobni uporabnik Instagrama, je velika verjetnost, da ste njeno delo že videli. In da so se vam ob tem pocedile sline. Ema Zupan je gospodična, ki stoji za imenitnimi slaščicami, znanimi pod imenom Emazing Creations. 

V spodnjem intervjuju sva klepetali o tem, kako hobi postane posel, o torti, ki ji je za izdelavo vzela več kot 100 ur, o nesrečah, ki se lahko pripetijo ob transportu slaščic, o kraji idej, pa o diplomi, ki je verjetno nikoli ne bo naredila ...

Kdo pravzaprav stoji za Emazing Creations? 

Sem Ema Zupan iz Žirovnice na Gorenjskem. Z malo sreče sem pred dvema letoma odkrila svojo strast, lahko bi rekli celo poslanstvo. Nikoli si nisem mislila, da bo moje delo tako sladko in ustvarjalno. Sem namreč maturantka splošne Gimnazije, ki se je v študentskih letih kar pošteno iskala – med dentalno medicino, germanistiko, kozmetiko ter turizmom. Fakultete nisem zaključila in danes se mi zdi tako edino logično. Mislim, da tiste diplome ne bom držala v rokah in ne bo visela okvirjena na steni. Namesto tega si želim drugačnih dosežkov – dosežkov na področju, na katerem trdno delam v upanju, da se z vsako kreacijo dokažem in nadgradim svoje znanje.

Kakšna je zgodba nastanka vaše karierne poti? Kako dolgo že ustvarjate sladke mojstrovine in kako ste sploh začeli?

Moja kariera je še dokaj mlada. Podjetje sem ustanovila v februarju 2017, kar pomeni, da se s tortami in modernimi slaščicami Emazing Creations lahko sladkate šele eno leto in pol. Ni se začelo ob opazovanju babice med peko potice. Kot majhna nisem uživala v kuhinji in pomagala mamici, ko je pripravljala piškote. Lahko bi rekla, da nikoli nisem kazala znakov ljubezni do peke. Tudi, ko sem spekla prvo torto pred dvema letoma in pol – definitivno nisem začutila te ljubezni. Torta je bila poraznega okusa in izgledala prav tako ni kaj dosti bolje. Fant mi je predlagal, naj to delo prepustim nekomu, ki ve kaj dela (smeh). Nekako pa mi to ni dalo miru in sem bila odločna, da bom poskusila še enkrat in še desetkrat, dokler mi ne uspe skupaj spravit ene super okusne in lepe tortice. V tem času sem delo popolnoma vzljubila in v trenutku sem spoznala: »To je to! Razlog, da sem!« In tako se je rodilo podjetje Emazing Creations.

ema_zupan_emazing_creations_torte_porocne_torte_sladice_slascice_popcakes17.jpg

Kaj je posebnost vaših slaščic?

V prvi vrsti je vsak izdelek edinstven, z uporabo le najboljših surovin in vrhunskih izpiljenih receptov. Vsaka kreacija je plod moje domišljije, pridobljenega znanja, novih tehnik in dolgih ur raziskovanja. Poudarek je predvsem na kvaliteti ter ljubezni, vloženi v moje kreacije. 

Kdaj hobi preraste v posel? Lahko pri nas od tega preživiš?  

Težko ocenim, kdaj je bila tista prelomnica. Vse se je dogajalo zelo hitro. Od prve tortice, ki sem jo kdajkoli spekla pa do odprtja podjetja je preteklo 9 mesecev. Lahko bi rekla, da se je vse zgodilo, še preden sem se točno zavedla. Vsekakor pa mislim, da hobi lahko preraste v posel. V tem primeru je zelo pomembno, da potem najdeš drug hobi, ki te bo sproščal v prostem času. Velikokrat je to kar velik izziv. Verjamem v to, da lahko mali podjetniki kljub slabim pogojem preživimo. Želim pa si, da bi bila taka strast in trdno delo, ki velikokrat obsega tudi do 100 ur tedensko, bolj pošteno nagrajeno. Ne bi se branila kakega dneva plačanega dopusta ali bolniške.

ema_zupan_emazing_creations_torte_porocne_torte_sladice_slascice_popcakes27.jpg

Kako konkurirate tortam iz supermarketov, ki so precej ugodne? 

Vedno se težko primerjam s konkurenco. Torte iz supermarketov niti ne zaznam kot konkurenco kot tako. Je povsem drug nivo izdelka. Ne le po videzu, vendar tudi po sestavinah. In glede na to, da vedno več ljudi daje pomen svežim, ekološko pridelanim surovinam brez dodanih aditivov itd., mislim, da je ciljna publika tukaj povsem drugačna.

Kje se gibljejo cene vaših umetnin?

Cene slaščic in tort se pričnejo pri 25 evrih. To je recimo osnovna cena torte klasičnega okusa za 4 kose. To so osnovne cene, ki ne vključujejo dekoracije in dodatkov. Vsak izdelek je kot že omenjeno edinstven, zato je potrebno za vsakega posebej določiti ceno vrednosti. Vseeno pa imam kot vodilo na spletni strani www.emazing-creations.com objavljen osnovni cenik za različne velikosti ter okuse tort in slaščic.

ema_zupan_emazing_creations_torte_porocne_torte_sladice_slascice_popcakes11.jpg

Koliko časa vam vzame ena torta, od peke biskvitov do dekoracije?

Povsem odvisno od velikosti, okusa ter zahtevnosti dekoracije. Najmanjšo torto z zelo preprosto dekoracijo lahko izdelam že tudi v roku 5 ur, medtem ko sem največjo do zdaj izdelovala preko 100 ur. V povprečju porabim za torto nekje 8-10 ur, je pa res povsem odvisno od želja. 

Za katero slavno osebo si želite nekoč ustvariti kakšno torto? 

Nekoč bi rada ustvarila torto za koga od mojih velikih vzornikov, pri katerih vedno najdem inspiracijo ter super ideje za kreacije, ki jih potem prenesem v svoj stil. Mislim, da večje časti, kot kreirati torto za dizajnerja tort, po katerem se zgleduješ, skoraj ni.

ema_zupan_emazing_creations_torte_porocne_torte_sladice_slascice_popcakes15.jpg

Slovenske ustvarjalke čudovitih tort zadnje leto rastejo kot gobe po dežju. Kako je z iskanjem navdiha pri okraševanju in slabo voljo, če si kdo "sposodi" kakšno idejo? 

Res je. Tudi sama opažam veliko novih obrazev v tem svetu. Večinoma so to sicer »cukrpekarce«, ki pečejo za svoje veselje, mogoče celo na črno. Sem pa ponosna na vsakega, ki si upa v to podati poslovno. Le tako mislim, da imaš res priložnost uspeti. Sposojanja idej ter kopiranja kreacij je ogromno, vendar me to ne moti, si jemljem v čast. Je pa res, da včasih ne bi bilo nič narobe, če bi kdo komu pripisal zasluge. Sama namreč vsakič, ko dobim idejo drugega dizajnerja, omenim njegovo delo v komentarju. To se mi zdi edino pošteno.

Se vam je že kdaj zgodila kakšna nesreča s torto, ki bi skoraj pokvarila praznovanje? 

Tudi take stvari se morajo zgoditi. Vsaka taka situacija je šola za naprej. Nedolgo nazaj sem doživela pravi šok med dostavo poročne torte, ko se je zaradi stvarne napake pri transportnem boksu prevrnila hladilna plošča direktno na torto. Vse se je na koncu sicer lepo izteklo, vendar se je v takih primerih potrebno zavedati, da ni vse v tvojih rokah in nekaterih stvari človek ne more preprečiti, na primer vremenske razmere, prometna nesreča itd.

ema_zupan_emazing_creations_torte_porocne_torte_sladice_slascice_popcakes29.jpg

Na katere svoje projekte ste najbolj ponosni?

Krivico bi delala katerikoli kreaciji, če je ne bi izpostavila. Prav vsaka zase je bila ustvarjena s kančkom mojega srca, trdnim delom in veliko znanja. Nimam najljubše kreacije, saj sem z vsako, ki sem jo kdajkoli ustvarila, stlakovala pot, na kateri sem danes.

Avtorica: Maja Fister
Foto: Emazing Creations, Ema Zupan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)