Fotozgodba: Kako v Tortarnici nastajajo čudovite torte in pisani cupcakesi

Če na Instagramu radi brskate za fotogeničnimi dobrotami, ste zagotovo že naleteli na Tortarnico. Mini tovarno sočnih tort in drugih slaščic, ki pa so tudi videti prav očarljivo.

26.12.2017 ob 5:55

nina_micna_torta21-min.JPG

V Tortarnici ustvarja Nina, ki je Mično v svojo dišečo delavnico na Rudniku v Ljubljani tudi povabila na obisk.

Le kdo se ne bi odzval takšnemu povabilu? Ker smo v mesecu obdarovanja in sladkanja, je povsem na mestu, da počnemo prav to. Nina Čučnik je gospodična, ki stoji za Tortarnico, mini tovarno tort, cupcakesov, cake popsov, sladic v glinenih loncih, v katere bi sicer posadili kakšno cvetlico in drugih sladkih pogruntavščin. In prav vse nastajajo izpod njenih rok.

O tem, kaj jo je poneslo v svet tort, kako je pred njim poplesovala po odrih, kako grozljiva je bila njena čisto prva torta in zakaj tako neizmerno uživa v svojem delu, preberite TUKAJ, če vas zanima, kako smo z Nino ustvarjali in se sladkali v Tortarnici, pa nadaljujte z branjem.

1-min.JPG

Namesto rojstnodnevne torte – cupcakes!

Prvi projekt, ki se ga je na sivo decembrsko dopoldne Nina v družbi Mične lotila, so bili cupcakesi! Kot nam je zaupala, so ti zadnje čase noro priljubljeni, marsikdo pa si paket 12- ali več prikupnih tortic omisli kar namesto rojstnodnevne torte. Nina nas je že pričakala s sveže dišečimi in pečenimi biskviti, ki so se med klepetom ohladili, vmes je zmešala maso za na njihove vrhove, ki jo ustvarja po lastnem skrivnem receptu in stopila čokolado, ki jo vbrizga v njihovo notranjost. Zakaj? Ker sovraži suhe bistvite, seveda. Te s posebnim vrtalom najprej malo izdolbe, stopljeno čokolado pa izdatno vlije v luknje. Ko se ta shladi, na vrh doda še kremo, a to še zdaleč ni vse. Medtem ko se prva čokoladna krema ohlaja, se Nina loti "pokrovčkov."

micna_nina_cupcakes14-min.JPG

V resnici se redko vprašamo, koliko dela je za enim popolnim cupcakeom. In koliko pripomočkov za to potrebujete. Precej! Na vrh kreme Nina svojim cupcakeom doda še "pokrovčke", kot jih imenuje, a le redko se zgodi, da boste ujeli kakšnega identičnega. Na njih z jedilnimi barvami ustvarja različne napise, posvetila in imena, iz mase pa izdeluje tudi različne figurice. Tokrat se je posvečala rožicam, srčkom, krogcem in pentljam. "Ključ je v detajlih!" nam pojasni, medtem ko iz predala povleče šesti čopič, jedilno lepilo, rožnat jedilni prah in perlice, nenavaden skalpel in kup drugih pripomočkov, ki bi jih zlahka srečali tudi v kakšni kirurški ordinaciji. Precej natančna je tudi pri vrstnem redu, kako so tortice postavljene na pladnju in kako se ujemajo njihovi motivi. Še enkrat, detajli!

Ves fotopostopek ustvarjanja popolnega cupcakea v Tortarnici, najdete v spodnji fotogaleriji.

Večna ljubezen: Torte!

Drugi podvig, ki se ga je mojstrica sladic lotila, je bila torta. Pravzaprav njeno okraševanje, saj ima dan premalo ur, da bi ji družbo delali skozi vse korake peke. V spodnji galeriji vas bomo tako popeljali skozi proces okraševanje torte, ki jo je Nina tokrat oblekla v belo, ji dodala prikupne pike, ki sicer krasijo tudi notranjost ustvarjalnega prostora Tortarnice in na njen vrh postavila mucka, ki ga prav tako lahko pojeste. Če si upate. "Veliko ljudi sladkih figuric sploh noče pojesti, ker jim jih je škoda in si jih za nekaj časa raje spravijo za spomin," nam misli prebere Nina.

Za izdelovanje figuric je potrebno kar nekaj domišljije in vizionarsko oko, a Nina ob tem najbolj uživa. "Rada se igram in ustvarjam, to so unikatne stvari in niti ena torta ni identična drugi," pojasni med rezanjem ušesk, ki jih pritrdi na dve krogli in pred našimi očmi se kmalu prikaže muc. Nato razvalja belo tičino maso, oziroma fondant in ga povezne čez torto. Ko "oblači" torto, je vse skupaj videti precej bolj enostavno, kot je v resnici, a vaja dela mojstra in njene roke po površini z gladilko drsijo suvereno in po spominu. Torte je pred dvema letoma nehala šteti, potem ko je presegla številko 250 ... Nič čudnega, da ji gre oblačenje tako gladko od rok! Sledi okraševanje torte, ki spet zahteva veliko kreativnosti in čuta za estetiko. Preden jih pošlje v svet, Nina svoje izdelke tudi fotografira, najdete pa jih na Instagramu pod @Tortarnica.


Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)