Nina Čučnik: Od prve ponesrečene torte do Tortarnice

Pod imenom Tortarnica ustvarja Nina Čučnik, gospodična, ki ji na prvi pogled ne bi prisodili, da peče torte, kaj šele, da kakšno kdaj tudi poje. A njene torte so postale pravi hit, takšen, da je iz hobija ustvarila posel. Pot od prve ponesrečene torte do danes pa ni bila kar tako ...

18.12.2017 ob 8:30

1-min.JPG

Preden je zašla v kuhinjo in ugotovila, da je ustvarjanje tort nekaj, kar si želi početi prav vsak dan, je bila plesalka. "Ples je bil moje življenje in ko sem se od njega poslovila, nisem niti opazila, da mi nekaj manjka. Ko sem se maja 2014 lotila svoje prve torte, se je ta praznina, za katero sploh nisem vedela, da je obstajala, nekako zapolnila. Spet sem občutila tist odklop od celega sveta, ki sem ga poznala med plesom in ugotovila, da je to to. To bi rada počela! Našla sem hobi, v katerem sem neizmerno uživala, se odklopila od vsega in razmišljala o ničemer. To, kar vsak človek kdaj potrebuje," o svojem prvem katarzičnem srečanju s peko tort pove Nina.

Lepa torta ni vredna nič, če ni tudi sočna in okusna

A njena prva torta je bila vse prej kot popolna. "Prvo torto v življenju sem za 30. rojstni dan spekla partnerjevemu bratu. Spomnim se, da sem klicala mami, naj mi da kakšen recept za testo, napolnila pa sem jo z borovnicami. Nekaj sem namešala in ko sem drug dan pogledala v hladilnik ... Nočete vedeti, kaj je bilo z njo. Zato sem šla hitro še enkrat v trgovino, še enkrat vse spekla ... Tokrat je bila visoka pet centimetrov, toliko, da sem jo lahko le enkrat prerezala in nanesla samo eno polnilo. A odziv je bil dober, menda je bila vsaj dobra," se v smehu spominja Nina.

2-min.JPG

Mamica dveh otrok je svojo drugo torto v življenju spekla za sinov prvi rojstni dan. "Ker sem si rekla, zakaj si ne bi življenja malo zakomplicirala, sem se lotila dvonadstropne. Že od začetka je bil moj prvi cilj, da bo torta najprej okusna in tega se držim še danes. Nočem, da se ljudje mojih tort spomnijo po tem, da so bile videti čudovito, okus pa je bil zanič. Najprej sem zato delala za pravih okusih, vedela pa sem, da bo praksa naredila svoje in bo vsaka naslenja tudi lepša," razmišlja Nina, ki svoj napredek opaža tudi na fotografijah. "Zdaj, ko vem, da okusi štimajo, toliko več časa posvečam dekoriranju," pravi.

Mama podnevi, slaščičarka ponoči

Ko je bila Tortarnica še v pleničkah, se je Nina ukvarjala še s pleničkami svojega prvorojenca, ki se mu je kmalu pridružil še bratec. Kako je poskrbela za tri "otroke" hkrati? "Torte sem delala ponoči, ko sta otroka spala. To je bil moj čas v dnevu, ko sem ustvarjala, pa čeprav sem bila noro utrujena, hodila v posteljo ob treh zjutraj in se vmes zbujala skupaj z otrokoma," se spominja mama Lana, Nala in Tortarnice. Večino stvari, ki jih danes zna, se je naučila sama, s pomočjo spleta in spodletelih poskusov.

3-min.JPG

Torto se da speči tudi na morju v kampu!

Njena malčka tako za rojstne dneve dobivata najbolj šik torte, da se vse da, če se hoče, pa si Nina dokazuje vsak julij, ko prvorojenec na dopustu praznuje rojstni dan. Kako speči torto na morju v prikolici?

"Improviziraš s provizoričnimi pripomočki! Tako, da prijateljica Mojca posodi stekleno pečico za piščanca, v kateri kroži zrak, ker je Lan letos spet hotel dvonadstropno torto, pa so na pomoč priskočili dobri sosedje in odstopili del svojega hladilnika, da je ni videl še pred praznovanjem. Od doma pa sem morala spakirati šablone, pene za oblikovanje, jedilno lepilo, barve, pladnje, palčke in vse potrebno, da je bila torta videti tako, ko bi jo naredila v normalnih pogojih. "

"Vsake torte se loti, kot da je poročna!"

Ker prisega na perfekcijo, si ob vsakem naročilu nameni besede "Delaj, kot da je poročna torta!", od odzivov pa je najbolj vesela tistih otroških, ki so res iskreni. "Ko vidim reakcije otrok, je moj trud poplačan. In da sem lahko del "zgodovine" otroka, ko bo čez 30 let gledal album s fotografijo, na kateri bo pihal svečke na moji torti – to mi je v čast," pojasni Nina, ki si nikoli ni predstavljala, da bo to nekoč njena služba.

4-min.jpg

Ko hobi preraste v posel

"Nisem si mislila, da bo nekoč hobi postal moj posel – to je najlepše, kar se ti lahko v življenju zgodi. Sledila sem svojim sanjam, vrjela vase in verjamem še zdaj, saj sem prvič v življenju tako prepričana v svoje sposobnosti. In čeprav po izobrazbi prihajam iz popolnoma druge stroke, magistrirala sem iz socialnega dela, si nikoli nisem predstavljala, da bom lahko počela nekaj, kar me tako veseli," sklene Nina.

5-min.JPG

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)