Booboologie: Čudovita otroška oblačila iz naravnih materialov in s slovenskim podpisom

Booboologie ustvarja Anita, mamica, ki izdeluje unikatne prešite odejice in oblačila za otroke. Takšna, ki jih otroci navsezgodaj zjutraj prav z veseljem in brez pregovarjanja oblečejo.

18.3.2017 ob 6:10

booboologiefotke2.jpg

Booboologie so odejice in otroška oblačila, ki so vse prej kot neopazna in monotona, hkrati pa celo spodbujajo otroško domišljijo in so takšna, da jih otroci dejansko radi nosijo.

Njihov slogan je – Booboologie, znanost popolnoma nepoznana odraslim. Zakaj? "Za dolgočasna oblačila bo dovolj časa še celo življenje, zakaj otroci ne bi nosili zmajevih ali dinozavrovih bodic in zajčjih ušeskov?" pravi Anita Rašković-Mandić, ustvarjalka, ki stoji za igrivo znamko.

Za znamko Booboologie stoji Anita

Anita je mamica enega fantka in drugega na poti, ki jo zanima kup ustvarjalnih stvari, od grafičnega oblikovanja do lončarstva, zeliščarstva in kuhanja, medtem ko pri Booboologie skrbi za vse, kar posel zahteva. Tako je še oblikovalka oblačil, šivilija, grafična oblikovalka, fotografinja pa tudi računovodkinja. 

Namesto izkoriščevalskih nizkocenovnih azijskih oblačil, ustvarja svoja

Vse skupaj se je najprej začelo s hobijem, šivanjem odejic in oblačil za odrasle. A stvari so se spremenile, ko je postala mama. "Vedno bolj se mi je upiralo, da bi otroka oblačila v oblačila "Made in Vietnam" (op. p narejeno v Vietnamu), ki so se pred tem valjala po tovarnah, skladiščih in ladijskih kontejnerjih, kar pa me še najbolj moti, je, da jih izdelujejo otroci za 0,001 evra na uro, mogoče celo na dan. Tako sem začela šivati za otroke in se našla. Tukaj res lahko daš duška svoji domišljiji," nam je zaupala ustvarjalka.

2017-01-16_08.50.33_1484555099120.jpg

Načrtuje svojo delavnico in se igra z vzorci

Booboologie trenutno zaseda eno od sob v njihovem domu in zaradi tega so nitke in koščki blaga po vsej hiši. V sobi je polno blaga zloženega po barvah, trije šivalni stroji in delovna miza, povsod visijo kroji ... Booboologie raste, zato ravno zdaj načrtuje nov studio oziroma delavnico, kjer bo lahko ustvarjala.

"Že ko vidim blago, ponavadi dobim preblisk in vem, kaj bo iz njega nastalo in v kakšni kombinaciji. Včasih pa imam najprej kroj in potem iščem materiale in barve. V vsakem primeru se je luštno igrati z barvami in vzorci," o svojem ustvarjalnem procesu pove Anita.

2017-03-05_10.08.35_1488704999958.jpg

Ko hobi preraste v posel in službo v javni upravi zamenja ustvarjanje

Anitin hobi je tako prerastel v pravo službo, a pot do tja ni najlažja. "Kar naenkrat se znajdeš v položaju, da imaš dve službi, nekaj časa se da tako zdržati, potem pa pride čas za odločitev in seveda se odločiš za tisto, kamor te vleče srce. Ni lepšega kot, da je hobi tudi tvoj poklic in seveda vir dohodka," pove ustvarjalka in doda, da je za uspeh treba trdo delati in biti vztrajen, saj se nič ne zgodi čez noč.

"Prevečkrat mislimo, da je drugim uspelo z lahkoto, ne vidimo pa skritih neprespanih noči in vloženega dela. Primerjanje z drugimi ne koristi, še manj posnemanje drugih uspešnih zgodb, ker lahko se zgodi, da bo tvoja zgodba še uspešnejša, če jo vztrajno pelješ naprej. Zelo pomembna je tudi podpora domačih, sama se lahko zahvalim mojemu možu za vso podporo in spodbudo, brez njega bi se še vedno dolgočasila v varnem zavetju javne uprave, in pa moji mami, ki mi je kupila šivalne stroje," sklene Anita.

Kaj vse ustvarja, preverite v spodnji galeriji.

Avtor: Maja Fister

Foto: Arhiv oblikovalke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)