Vizažistka razkriva, kdaj natanko zavreči določena ličila

Pravilo, da treba ličila redno menjati, že poznate, ampak ali veste, natanko kdaj naj romajo v smeti?

20.2.2016 ob 8:00

shutterstock_357493880.jpg

Umetnica ličenja Martina Borščak, ki je zaradi svojih veščin ličenja poznana tako med estradniki, nevestami, maturantkami in manekenkami, je razkrila, kdaj je čas za nakup novih, svežih lepotilnih pripomočkov.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ko ima s strankami delavnice ličenja, je pregled ličil prva stvar, ki se je loti. "Z vsako pregledam njena ličila in preverim  rok uporabe. Velikokrat se zgodi, da ima stranka med svojimi ličili produkte, ki so žarki in katerim je rok uporabe že davno pretekel," opozarja Martina in našteva:

"Maskaro moramo zavreči po približno treh mesecih uporabe. Črtalo za oči zavržemo po pol leta, puder lahko uporabljamo do enega leta, prav tako korektor. Šminke in senčila pa zavržemo, ko pretečeta dve leti."

Je uporaba pokvarjenih ličil škodljiva?

"Seveda!" pravi umetnica ličenja in dodaja, da se v pudru in korektorjih začne razmnoževati bakterija, ki povzroča perioralni dermatitis (kožna bolezen, pri kateri se predvsem okoli ust pojavljajo rdečkaste spremembe, ki spominjajo na akne). "Pretečena maskara lahko povzroči tako imenovani konjunktivitis, pri katerem se oko obarva v roza-rdečo barvo, možen pa je tudi izcedek. S šminkami si lahko prenašamo herpes, prenesemo ga lahko tudi v oko."

Martina zato poziva, da še danes pregledate svoja ličila in zavržete vse, kar ni več uporabno. "Poskrbi za zdravje in razmišljaj z glavo. Maskare pač ne moreš 'porabiti do konca' v nadaljnih sto mesecih."

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)