Sedem naj zvijač za zaščito in obnovo las

Jeseni lasje zahtevajo več pozornosti, kljub temu pa za obnovo morda ne bodo potrebne škarje.

12.9.2015 ob 7:00

shutterstock_137108912.jpg

Po poletju so lasje največkrat izušeni, zlasti njihove konice pa razcepljene. Prav zato v večini primerov potrebujejo striženje. Vsaj konic. Če pa vaše niso pretirano poškodovane, lahko lase obnovite tudi drugače. Tu je nekaj najbolj učinkovitih načinov za zaščito ter obnovo vašega naglavnega okrasja.


Že slediš Mični na Facebooku?


Preberite še:

Previdno z barvanjem. Barvanje las poškoduje njihov zunanji sloj. Konice, kjer so lasje tanjši, pa so najbolj dovzetne za poškodbe. Las zato ne barvajte prepogosto, po barvanju pa jih vsaj 48 ur ne umivajte, saj so prav tedaj najbolj prožni in podvrženi lomljenju.

shutterstock_35465722.jpg

Uporabite širok glavnik. Ko pod prho na lase nanesete balzam, jih počasi razčešite z glavnikom s širokimi zobmi. Tako boste preprečili njihovo lomljenje. Med česanjem mokrih las bodite izjemno nežni, saj so veliko bolj občutljivi od suhih. Natančnejše napotke, kako razčesati mokre lase, si preberite v članku Brez lomljenja: kako najlažje česati mokre lase.

Izogibajte se določenim pričeskam. Čeprav menite, da vam visok čop najbolj pristaja, vsakodnevno nošenje takšne pričeske lahko zlomi in poškoduje lase. Zato skušajte menjati različne stile, od čopa, kitk, fige do spuščenih las. Tako se boste izognili poškodbam, ki so posledice pretiranega zatezanja zgolj na en način.

shutterstock_291868808.jpg

Uporabljajte primerne elastike. Ko si lase spnete v čop, ne uporabljate elastik s kovinskim delom, prav tako tudi tankih gumijastih elastik. Te namreč izdatno poškodujejo lase. Raje uporabljajte mehke elastične trakove ali plastične elastike v obliki vzmeti, ki so postale pravi hit. Upravičeno, saj ne lomijo in ne poškodujejo las.

Uporabljajte vlažilno masko. Po vsakem umivanju na lase nanesite balzam, enkrat tedensko pa pred umivanjem tudi vlažilno masko. Pustite jo na laseh približno deset minut, da se sestavine dobro vpijejo. Če maske kupujete, izberite tiste z lanenim ali olivnim oljem, še bolje pa bo, če boste takšno za lase izdelali doma. Potrebujete namig? Avokado je najboljši in odlično deluje zlasti na lasne konice, saj jih izdatno nahrani in navlaži. Zmečkajte torej avokado, po potrebi dodajte malce olivnega olja, masko nanesite na lase in jih zavite v brisačo. Počakajte deset minut, sperite in lase umite kot običajno.

Recepte za domače maske najdete tudi v člankih:

Izogibajte se vročim napravam. Ravnalci in kodralniki las ter tudi sušilci zaradi vročine lase poškodujejo, zlasti pa škodujejo njihovim konicam. Prav zato jih ne uporabljajte prepogosto, kadar pa jih, lase zaščitite s posebnimi, za to namenjenimi preparati.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)