S hrano do lepe in mladostne kože

Katera hrana koži koristi in katera ji dela škodo.

21.6.2016 ob 8:00

borovnice_koza.jpg

Dobro nam je znano, da z zdravo in uravnoteženo prehrano lahko v veliki meri vzdržujemo zdravje in dobro počutje. Pa vemo tudi, da lahko z izbiro prave hrane podaljšamo mladosten, sijoč videz kože? Ključ do uspeha je kombinacija ustrezne kakovostne nege kože, izogibanja sončnim žarkom in izbira hrane, ki kožo ohranja mladostno.

Vnetni procesi na koži in v telesu

Ste kdaj pomislili, da na to, kako lepo kožo imate, ne vplivajo samo negovalni proizvodi? Seveda sta dobro čiščenje in izbira nege pomembna, ampak tvorita le košček mozaika, ki sestavlja lepo kožo. Nezdrave navade, kot so kajenje, premalo spanja, pretirano izpostavljanje soncu ter neustrezna prehrana, ki koži ne dela usluge, povzročajo kronična vnetna stanja. Telo je v stanju vnetja preplavljeno s stresnimi hormoni, ki stimulirajo bolečinske receptorje, takšno stanje pa uničuje kolagen, omejuje celično obnavljanje ter slabi zmožnost telesa za samozdravljenje. Izbruh aken je le še dodatna nevšečnost in opozorilni znak, da bi morali premisliti o svojih (nezdravih) navadah.

Sladki sovražnik lepe kože

Tako kot pretirano izpostavljanje sončnim žarkom povzroča opekline – torej zunanje vnetje kože –, lahko nezdrava, procesirana hrana povzroča vnetne procese v telesu, ki se začnejo kazati tudi na koži. Največji sovražnik našega telesa in lepe, zdrave kože je sladkor. Ni se mu lahko upreti, a dejstvo je, da sladkor v našem telesu povzroča glikacijo, tj. kemično reakcijo zaužitega sladkorja ter telesu lastnih lipidov in proteinov. Končni produkt so škodljive molekule, ki povzročajo vnetje in vodijo k nastanku različnih bolezni, poškodbam s prostimi radikali, gubam, ne nazadnje pa tudi k aknam.

Kaj lahko naredimo?

Žal na obzorju ni čudežne rešitve. Sladkor je v vsakem primeru dobro omejiti v kar največji meri, saj je korist za zdravje s tem velika, prav tako pa je to eden od pomembnih korakov k anti-age negi kože. Čemu se je torej dobro izogibati in na kaj je dobro biti pozoren?

1. Izogibajte se napadom sladkorja, še zlasti to velja za rafiniran beli sladkor. Ne pozabite pa, da tudi med, agavin sirup in drugi podobni sodobni zdravi nadomestki belega sladkorja v telesu povzročajo glikacijo.
2. Transmaščobne kisline in maščobe, ki imajo oznako 'visoko hidrogenirane', kot je margarina ipd., bi morale trajno zapustiti vaš jedilnik.
3. Vir vnetij v telesu so tudi procesirani mesni izdelki, ki vsebujejo nitrite in nitrate.
4. Omejite uživanje rdečega mesa, pozorni pa bodite tudi, da ga ne pripravljate na žaru (zlasti ne na oglju) in da ga ne zapečete preveč.
5. Predelani in vnaprej pripravljeni hrani, prigrizkom ipd. bi se morali izogniti v velikem loku, saj vsebujejo snovi, ki v telesu povzročajo vnetna stanja.
6. Bela moka oziroma izdelki iz nje so vir enostavnih ogljikovih hidratov, ki nam prav tako ne delajo usluge.
7. Tudi slani prigrizki niso nedolžni, saj povzročajo napihnjenost, otečen občutek na koži in utrujen videz.

koza_vrat.jpg

Hrana – osnovni anti-aging

Mit, da je zdrava hrana težko okusna in zanimiva, je že davno ovržen in pozabljen. Poleg tega, da je za naše telo koristna, pa ima izbira ustreznih živil tudi velik pomen pri anti-age tretiranju kože. Katera živila je torej vedno dobro imeti v shrambi?

1. Priskrbite si veliko zelenih, črnih in rdečih čajev, saj je antioksidantov težko preveč in okusi so tako mamljivi, da bi bilo škoda ostati samo pri enem.
2. Bi verjeli, da kava lahko tudi deluje pomlajevalno na kožo? Seveda v zmerni količini, ki naj ne preseže dve skodelic dnevno.
3. Temno obarvano jagodičje, kot so borovnice, ribez in maline, je vsestranski vir antioksidantov, ne dviga ravni sladkorja v krvi in še zelo okusno je.
4. Temnolistna zelenjava in kapusnice (zelje, ohrovt …) nas pomlajujejo.
5. Rdeče, zelene, rumene paprike in vse vrste pekoče paprike so prav tako na seznamu živil z anti-aging učinkom.
6. Losos in druge mastne ribe iz hladnih morij so odličen in nujno potreben vir maščobnih kislin omega 3. Najboljša izbira so seveda divje, ne gojene ribe.
7. Oreščki so zdrava in hranljiva izbira za vmesne prigrizke, zato jih imejte v bližini, ko vas napade lakota med obroki.
8. Hladno stiskana olja, kot so orehovo, olje grozdnih pečk idr., ne smejo manjkati na našem jedilniku.
9. Prav tako imejmo vedno na zalogi začimbe, kot so kari, turmerik, ingver, kardamom, kumina, origano. Ne le da so zdrave, omogočajo nam tudi, da pripravimo zanimive in vedno drugačne jedi.
10. Lanena, sončnična in bučna semena so prav tako nujna za zdravo, lepo in napeto kožo.

Pozitiven vpliv zdravega anti-aging prehranjevanja boste po določenem času opazili na koži tudi sami, saj bo ta manj suha, manj bo imela izbruhov nečistoč in mozoljev, bolj bo sijoča in tudi gube bodo manj vidne. Ne pozabite pa, da je lepa, zdrava koža sestavljena iz treh segmentov, ki smo jih omenili že na začetku: zdrave, uravnotežene prehrane, pravilne in kakovostne nege ter izogibanja pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom.

Avtorica: Katarina Mihelič Bajt
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)