Ali s pitjem navlažimo tudi kožo?

Bo osem kozarcev vode na dan poskrbelo tudi za našo kožo? Zagotovo ne!

31.5.2016 ob 7:35

kozarec_shutterstock_178742930.jpg

Voda je pijača številka ena sodobnega človeka, in če je nekoč veljala za pijačo revežev oziroma tistih, ki si česa boljšega niso mogli privoščiti, danes že dolgo vemo, da to še zdaleč ne drži. Vemo tudi, da naša koža potrebuje čim več vlage, da ostaja prožna, pojavlja pa se vprašanje, ali ji vso vlago zagotovimo, že s tem ko pijemo.

Pregovornih osem kozarcev dnevno naj bi zadostovalo dnevni količini tekočine, in če smo res disciplinirani ter je popijemo veliko, se mogoče ujamemo v past domneve, da smo dovolj navlažili tudi kožo. Pa to drži? Žal ne, saj koža ni kot rastline, ki vodo sprejmejo neposredno vase. Zaužita voda gre najprej v krvni obtok, pozneje jo prefiltrirajo ledvice in na koncu takšna preide v celice. Ker to za kožo ni dovolj, je torej nujno, da ji dovajamo vlago tudi od zunaj, še naprej pa ohranimo zdravo navado pitja vode. Od genetike je odvisno, ali imamo suho, mastno ali mešano kožo, kar tudi vpliva na to, kako bo naše izpostavljanje dejavnikom, ki povzročajo suhost kože, vplivalo na njeno sušenje.

Ne glede na tip kože bi se morali izogibati naslednjim škodljivim navadam:

- premalo zaužite tekočine
- preveč alkohola
- izpostavljanje suhemu, vročemu zraku in soncu
- izpostavljanje mrazu in vetru brez zaščite
- agresivnim čistilnim sredstvom, ki izsušujejo kožo

Tudi s hrano, ki jo zaužijemo, lahko pripomoremo k temu, da bo koža lepša. Študija, ki so jo opravili na inštitutu za dermatologijo v Nemčiji, je potrdila, da so ženske, ki so 12 tednov jemale pripravke iz lanenega ali boraginega olja (2,2 g dnevno), opazile znatno povečanje vlažnosti kože in izboljšanje njenega videza.

voda_napis.jpg

Zdrave navade za lepo kožo:

- uživanje hrane, bogate z esencialnimi maščobnimi kislinami (oreščki, morski sadeži, losos, olivno olje), pomaga vzdrževati raven vlage v koži
- uporaba neagresivnih mil
- redni piling
- vlaženje

Vlažilna nega

Ne glede na to, kakšen tip kože imamo, ta potrebuje vlago, medtem ko maščobe običajno primanjkuje suhi koži in mešani na suhih predelih. Če imamo dehidrirano kožo, njen ten ni lep, ima uvel, sivkast videz in nas neprijetno zateguje, poudarjene so gubice, najbolj suhi predeli pa so lahko tudi luskasti. Prva pomoč za tako kožo je piling. Posežemo po nežnem, po možnosti oljnem pilingu, da odluščimo odmrlo plast kože, a je pri tem ne izsušimo še dodatno. Šele tako pripravljena lahko sprejme vlažilne učinkovine negovalnih sredstev. Nato kožo osvežimo s tonikom, cvetno vodico ali mineralizirano termalno vodo in še v vlažno vtremo vlažilno kremo. Če po tem kožo še vedno zateguje, imamo dve možnosti – dodamo še en nanos vlažilne kreme ali pa posežemo po sredstvu z bolj bogato, hranilno formulo. Za zelo suho kožo je odlična tudi kombinacija vlage v obliki vodice in hladno stiskanega olja (npr. avokadovo), ki ga nanesemo še na vlažno kožo. Vlaga pomaga maščobi, ki bi sicer ostala na površini kože, prodreti v globlje plasti povrhnjice.

Čez dan vlaženje po potrebi večkrat ponovimo – še zlasti primerna za poletje je vodica v pršilu, s katero se lahko osvežimo, fiksiramo make up in koži podarimo to, kar potrebuje: vlago in občutek ugodja.

Avtorica: Katarina Mihelič Bajt
Foto: Shutterstock

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)